7. dubna 2018
Naplánujte si svou letní dovolenou již nyní. Inspirací pro zajímavé destinace vám budou vynikající šumivá vína, která vás zavedou do všech koutů Evropy. Za odpočinkem, poznáním i vynikajícím jídlem se tentokrát vydáme do jižních oblastí.

ŠPANĚLSKO

Stejným způsobem jako francouzské šampaňské vzniká také španělská cava, šumivé víno s označením původu, na jehož kvalitu a výrobní postupy jsou kladeny podobně přísné nároky. Jejím domovem je katalánská oblast Penedès v provinciích Barcelona a Tarragona. „I díky cavě je Španělsko třetím největším vývozcem šumivých vín na světě,“ upozorňuje David Král, hlavní sommelier společnosti BOHEMIA SEKT. Jedním z tradičních výrobců je vinařství Cavas Hill, ležící přibližně 50 kilometrů západně od Barcelony.

Evropské chutě pro cestovatele: díl první – Francie a Německo

Za vínem i katalánskou kulturou

V tomto regionu, proslulém skvělou gastronomií i vinařskou turistikou, se určitě vyplatí vyrazit na cyklovýlet po různých vinařstvích. Místní specialitou jsou pak lidské věže, které zdatní jedinci tvoří svými vlastními těly na různých festivalech. Tato tradice byla dokonce zařazena do seznamu nehmotného kulturního dědictví UNESCO. Střediskem celého regionu je historické město Villafranca, kde najdete řadu zajímavostí nejen s vinnou tematikou. Jeho dominantou je kostel Santa Maria s téměř 52 metrů vysokou věží, který nabízí nejen prohlídky, ale také ochutnávku vína za úsvitu právě na vrcholu věže. V historickém středověkém centru se nachází celá řada dalších památek a také muzeum vína.

Pestrá chuť hor i moře

Oblast Penèdes je proslulá svou drůbeží, má i svůj specifický druh slepic Penedesena, jehož vejce byly díky své kvalitě kdysi nejdražší v celém Katalánsku. Dále se zde hojně pěstuje Pižmovka velká, speciální druh jihoamerické kachny. Maso těchto druhů najdete hojně zastoupené v menu místních restaurací. Určitě musíte ochutnat také Xató, lehký salát z čekanky se slanou treskou, ančovičkami, olivami a speciální omáčkou z ořechů, strouhanky, česneku a sušených papriček Nyora. „Salát Xató se skvěle snoubí se sklenkou vychlazené cavy, tuto kombinaci mohu jen doporučit,“ dodává David Král.

Tip: Cavas Hill Cuvée Panot Reserva

Vynikající španělská cava v kondici brut. Je vyráběna tradiční metodou kvašení v lahvi, nabídne intenzivně ovocnou chuť s pěknou kyselinkou, díky níž působí velmi čerstvě a svěže. Název Panot odkazuje na tradiční dlaždice geometrických tvarů, které navrhl slavný architekt Antoni Gaudí v roce 1904. Narazíte na ně nejen v ulicích Barcelony, ale také ve sklepích vinařství Cavas Hill.