Nechápete, proč je těžší si v zimě udržet štíhlou linii? Vysvětlení je zcela jednoduché. Chlad a nedostatek sluníčka má na náš organismus celkově negativní dopad. Cítíme se unavení, ospalí, podléháme depresím a náš organismus má mnohem horší spalování. V chladných dnech si tělo uchovává tukové zásoby. Ochlazuje se, což znemožňuje odbourávání tukových buněk. Následně pak nemáme dost sil na to, abychom si šli zacvičit nebo se projít, a místo toho popíjíme svařená vína nebo grog a mlsáme bábovku k horkému čaji. Jak se tomuto opakujícímu se ročnímu cyklu bránit?
Stačí pozměnit jídelníček – soustředit se na potraviny, které organismus rozehřejí a opět nastartují metabolismus. Správná zimní strava přitom zmírní touhu po sacharidech a dodá tělesnou energii. Poradíme vám, kde je hledat a jak je zařadit do jídelníčku.
Zásada číslo 1: Dietním jídelníčkem v zimě nezhubnete!
V zimě zapomeňte na klasické dietní menu v podobě lehkých zeleninových salátků a suchárků. Právě tahle strava totiž organismus ochlazuje, což brzdí spalování tuků, takže nám v tomto případě nízkokalorické stravování v boji s kily nijak výrazně nepomůže. Zaměřte se raději na potraviny, které především probudí organismus k činnosti a urychlí tak me-tabolismus. Zároveň vám dodají potřebné vitaminy, minerály a ztracenou energii. Máme seznam tipů na ‚zahřívací‘ potraviny...
Zahřívací potraviny:
plísňové, kozí a ovčí sýry
kuřecí, skopové, jehněčí maso
česnek, cibule, pórek, křen, chřest, chilli papričky
broskve, třešně, maliny, datle
skořice, zázvor, badyán, bazalka, hřebíček, fenykl, pepř, kmín
mák, vlašské ořechy, slunečnicová semínka
teplé zeleninové polévky
rýže, pohanka