13. března 2019
Pravidelná konzumace cizrny má pozitivní vliv na obranyschopnost organismu, pomáhá pročišťovat tělo a zlepšovat trávení.

Skoro zázračná potravina s mnoha pozitivními účinky na naše zdraví. Vysoký podíl vápníku, železa, zinku a vitaminu E pomáhají správné funkci obranných mechanismů těla. Chrání srdce, pozitivně působí na štítnou žlázu a pleť a právě díky vápníku se doporučuje ženám jako prevence osteoporózy.

Vyzkoušejte: Cizrna na kari se zeleným chilli

Vysoký obsah vlákniny působí na trávicí trakt a zlepšuje vyprazdňování. Také obsahuje cholin, který hraje důležitou roli ve správném vývoji mozku a nervového systéme. Tuto oblíbenou pochoutku Italů nejčastěji konzumujeme ve formě pomazánek (např. hummus) nebo jako přílohu. Použít se dá ale i do salátů nebo v polévce, kde ji můžeme i rozmixovat a vytvořit tak jemný krém.

Náš tip: 5 tipů, jak zvýšit příjem bílkovin