11. května 2016

Postup

1. Brambory oloupeme, opláchneme, nakrájíme na kousky a vložíme je do vývaru. Zvolna je uvaříme zcela doměkka. Ke konci k nim přidáme nadrobno nasekané bylinky.

2. Brambory s vývarem a bylinkami rozmixujeme. Krém zjemníme smetanou a znovu prohřejeme. Dochutíme ho solí, pepřem a muškátovým květem.

3. Mleté maso osolíme, opepříme a dobře propracujeme se žloutkem a rajským protlakem. Dle potřeby ho zahustíme strouhankou.

4. Z masové hmoty vytvarujeme malé kuličky. Na oleji v pánvi je velmi zvolna ze všech stran opečeme. Při servírování je vkládáme do polévky.

Ingredience

600 g moučných brambor
750 ml zeleninového vývaru
větší svazek směsi bylinek (petrželka, pažitka, kopr apod.)
200 ml smetany ke šlehání
sůl
mletý černý pepř
muškátový květ
250 g mletého masa
1 žloutek
1 lžičku rajského protlaku
asi 4 lžíce strouhanky
olej na smažení