Když se vaří v páru
Marika a Jirka pracovali rok na své knize s názvem Manželé v kuchyni. Nad většinou připravovaných receptů se sešli s přáteli nebo rodinou, vařili na svatbě, přichystali piknik, byli s dědou na rybách, s rodinou slavili Vánoce. V podstatě zachytili, jak žijí, co jim dělá radost, s kým se rádi vidí a jedí...
Jeden z jejich receptů – na fantastický čokoládový koláč – vám přinášíme zde. Další najdete v jejich knize nebo v aktuálním vydání Ženy a život, které je právě v prodeji – s podzimní přílohou Chuťovka jen za 35 Kč!
Čokoládový koláč
Forma o průměru 25 cm
Potřebujete:
450 g vařené červené řepy
100 g jablek
300 g hořké čokolády bez lepku
a laktózy
100 g kokosového oleje
+ na vymazání formy
200 g třtinového cukru
4 vejce
100 g rýžové mouky
100 g mletých vlašských ořechů + na vysypání formy
1 lžíce kakaa
1 prášek do pečiva bez lepku a fosfátů
3 lžíce zavařeniny z černého bezu
Jak na to:
1. Troubu rozehřejte na 180 °C. Vařenou řepu a jablka oloupejte a rozmixujte ve stolním mixéru na hladké pyré.
2. Čokoládu a kokosový olej dejte do nerezové misky, ve vodní lázni nechte rozpustit a dobře promíchejte.
3. Cukr a vejce vyšlehejte do pěny. Postupně vmíchejte roz- mixovanou řepu s jablky, čokoládovou směs, mouku, ořechy, kakao a prášek do pečiva. Promíchejte a vytvořte hladké těsto.
4. Formu na pečení vymažte kokosovým olejem a vysypejte jemně namletými ořechy. Vlijte těsto a dejte péct do vyhřáté trouby na 30–35 minut.
5. Po upečení by měl mít koláč stále vláčný střed. Nechte ho vychladnout na mřížce a horní stranu potřete zavařeninou z černého bezu.
Tip:
Pokud vám nevadí lepek, místo rýžové mouky můžete použít hladkou špaldovou nebo pšeničnou. Zavařeninu z černého bezu lze nahradit rybízovým džemem.