Zeleninová super nálož

  8:00aktualizováno  26. března 2019 11:56
Vraťme se ke kořenům a udělejme si zásoby naložené zeleniny v době, kdy jsou jí plné zahrádky a tržiště. Stačí jeden univerzální lák a pohrát si s variantami koření. Nebojte se ani fermentace.

| foto: Petr SchoberBauer Media

Základní nálev na nakládání zeleniny


? 1?l vody
? 250?ml kvasného lihového octa (8%)
? 35?g soli
? 75?g krystalového cukru
? 12 tabletek sladidla sacharin

1 Vodu, ocet, sůl a cukr dejte do hrnce a povařte. Až se sůl a cukr rozpustí a nálev přejde varem, stáhněte hrnec z ohně a vmíchejte sacharin.
2 Horký nálev vlévejte na zeleninu naskládanou ve vyvařených sklenicích. Protože je nálev bez konzervantů, je nutné zeleninu po uzavření sklenic sterilovat. To znamená, že sklenice vystavíte po dobu 15–30 minut teplotě 80 °C. Můžete to udělat buď v hrnci s horkou vodou, nebo v troubě, ­případně i v myčce.

TIP: Nálev bez koření je velmi jemný. Můžete do něho podle své chuti přidat hořčičné semínko, bobkový list, nové koření, celý pepř. Koření a bylinky také můžete přidat rovnou do sklenic.

Sladkokyselá kořeněná karotka


Celé karotky oškrábejte. Drobné ­nechte v celku, větší překrojte podélně na čtvrtky. Očištěné karotky posypte 1 lžící soli, promíchejte a nechte asi 30 minut odležet. Pak je pečlivě propláchněte studenou vodou a nechte okapat. Do vyvařených sklenic naskládejte osušené karotky. Do každé skle­nice přidejte několik kuliček barev­ného pepře, 2 kuličky nového koření, hořčičná semínka, kousek zázvoru a nať ko­riandru. Zalijte horkým základním nálevem. Sklenice pečlivě uzavřete. ­Sterilujte 20 minut při 80 °C.

Křupavé fenyklové zelí v nálevu


Hlávkové zelí zbavte ovadlých listů. Hlávku překrojte, vykrojte tuhá žebra a zelí nakrouhejte na jemné nudličky. V míse nudličky smíchejte s 1 lžičkou soli, 3 lžičkami cukru, 2 lžícemi ­řepkového oleje a 1 lžičky fenyklu. Nechte asi 20 minut odležet, pak napěchujte do vyvařených sklenic. Přidejte hořčičná semínka a zalijte nálevem dle základního receptu, ale kvasný ocet v něm nahraďte jablečným. Nechte chvilku odstát, dolijte a sklenice uzavřete. Vložte je do hrnce s teplou vodou a při 80 °C sterilujte 15 minut.

Chilli papričky ve sladkém nálevu


Chilli papričky zbavte stopek a nakrájejte na kolečka. Pokud chcete, aby byly jemnější, zbavte je před nakrájením semínek. Oloupané stroužky česneku nakrájejte na plátky a smíchejte s papričkami. Směs rozdělte do malých skleniček. Na nálev nechte přejít varem 300?ml suchého bílého vína a 200?ml vinného octa. Pak vmíchejte 15?g soli, 40?g krystalového cukru, 6 tabletek sacharinu. Nálev vlijte na papričky. Navrch do každé skleničky vlijte lžičku olivového oleje. Skleničky uzavřete a sterilujte při 80 °C 15 minut.

Jak sterilovanou a fermentovanou zeleninu využít v kuchyni? Spoustu netradičních receptů najdete v aktuálním vydání Ženy a život, které je právě v prodeji.

Autor:
  • Nejčtenější

Horoskop pro každé znamení na 13. týden roku 2024

Březen se chýlí ke konci, co nás podle hvězd čeká v jeho posledním týdnu? Panny, kritikou šetřit nebudete, ale zařadíte...

Nejvyšší čas na změnu šatníku. Víme, bez čeho se na jaře neobejdete

Letmý pohled z okna stačí a hned máte jasno. Počasí velí jednoznačně - je čas vyjarnit šatník. Už jste si pořídili...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jaro volá po barvách. Víme, čím bezpečně rozbijete mrtvou zimní šeď

Aktuální období už není o tmavých a studených barvách. Právě naopak, trendy přejí výrazným a veselým odstínům....

Sebelítost se dá překonat. Zaměstnejte své myšlenky jinak a půjde to

Není nic neobvyklého setkávat se s různými problémy a potížemi. Někdy přijdou i pocity nezdaru. Nejhorší způsob, jak...

Kde jsou zase ty zpropadené klíče? Šest tipů, jak vyzrát na roztěkanost

Stalo se vám, že jste něco založili a nemůžete to najít? Poradíme vám, jak se z toho bludného kruhu co nejrychleji...

Kvůli otevření prodejny jsem utekla ze školy

„Mám plný šatník. Každý rok si říkám, že něco vyřadím, ale jen to odvezu na chalupu. Všechno se vrací. Já nebo dcera z...

Na slunce s radostí a bezpečně

Sluneční paprsky, zejména UVA a UVB záření, mohou způsobit spálení, předčasné stárnutí kůže a řadu zdravotních...

Vše pro lesklé vlasy a dokonalý účes

Dopřejte svým vlasům prvotřídní péči, kterou si zaslouží. Jen tak budou zdravě vypadající, pevné, lesklé a silné. S...

Svět automobilů není pouze mužskou doménou

Už dávno neplatí stereotypy, podle čeho si ženy vybírají vůz. Roli hraje mnoho faktorů. Tím významným je i dopad na...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...