8. srpna 2018
Vraťme se ke kořenům a udělejme si zásoby naložené zeleniny v době, kdy jsou jí plné zahrádky a tržiště. Stačí jeden univerzální lák a pohrát si s variantami koření. Nebojte se ani fermentace.

Základní nálev na nakládání zeleniny

● 1 l vody
● 250 ml kvasného lihového octa (8%)
● 35 g soli
● 75 g krystalového cukru
● 12 tabletek sladidla sacharin

1 Vodu, ocet, sůl a cukr dejte do hrnce a povařte. Až se sůl a cukr rozpustí a nálev přejde varem, stáhněte hrnec z ohně a vmíchejte sacharin.
2 Horký nálev vlévejte na zeleninu naskládanou ve vyvařených sklenicích. Protože je nálev bez konzervantů, je nutné zeleninu po uzavření sklenic sterilovat. To znamená, že sklenice vystavíte po dobu 15–30 minut teplotě 80 °C. Můžete to udělat buď v hrnci s horkou vodou, nebo v troubě, ­případně i v myčce.

TIP: Nálev bez koření je velmi jemný. Můžete do něho podle své chuti přidat hořčičné semínko, bobkový list, nové koření, celý pepř. Koření a bylinky také můžete přidat rovnou do sklenic.

Sladkokyselá kořeněná karotka

Celé karotky oškrábejte. Drobné ­nechte v celku, větší překrojte podélně na čtvrtky. Očištěné karotky posypte 1 lžící soli, promíchejte a nechte asi 30 minut odležet. Pak je pečlivě propláchněte studenou vodou a nechte okapat. Do vyvařených sklenic naskládejte osušené karotky. Do každé skle­nice přidejte několik kuliček barev­ného pepře, 2 kuličky nového koření, hořčičná semínka, kousek zázvoru a nať ko­riandru. Zalijte horkým základním nálevem. Sklenice pečlivě uzavřete. ­Sterilujte 20 minut při 80 °C.

Křupavé fenyklové zelí v nálevu

Hlávkové zelí zbavte ovadlých listů. Hlávku překrojte, vykrojte tuhá žebra a zelí nakrouhejte na jemné nudličky. V míse nudličky smíchejte s 1 lžičkou soli, 3 lžičkami cukru, 2 lžícemi ­řepkového oleje a ½ lžičky fenyklu. Nechte asi 20 minut odležet, pak napěchujte do vyvařených sklenic. Přidejte hořčičná semínka a zalijte nálevem dle základního receptu, ale kvasný ocet v něm nahraďte jablečným. Nechte chvilku odstát, dolijte a sklenice uzavřete. Vložte je do hrnce s teplou vodou a při 80 °C sterilujte 15 minut.

Chilli papričky ve sladkém nálevu

Chilli papričky zbavte stopek a nakrájejte na kolečka. Pokud chcete, aby byly jemnější, zbavte je před nakrájením semínek. Oloupané stroužky česneku nakrájejte na plátky a smíchejte s papričkami. Směs rozdělte do malých skleniček. Na nálev nechte přejít varem 300 ml suchého bílého vína a 200 ml vinného octa. Pak vmíchejte 15 g soli, 40 g krystalového cukru, 6 tabletek sacharinu. Nálev vlijte na papričky. Navrch do každé skleničky vlijte lžičku olivového oleje. Skleničky uzavřete a sterilujte při 80 °C 15 minut.

Jak sterilovanou a fermentovanou zeleninu využít v kuchyni? Spoustu netradičních receptů najdete v aktuálním vydání Ženy a život, které je právě v prodeji.