28. srpna 2018
Krémový sýr z jogurtu zbaveného přebytečné tekutiny se v kulinárním světě nazývá labne. Příprava této lahůdky je velmi jednoduchá. A výsledek? Jednoznačně fantastický.

Jak na to?

Postup je tak jednoduchý, že ho zvládnou opravdu všichni. Stačí vám pár pomůcek – gáza, provázek a nádoba, do které bude sýr vykapávat.

1 Minimálně ½ kg originálního řeckého jogurtu promíchejte v míse. Pokud chcete sýr slaný, přidejte do něj zhruba ½ lžičky mořské soli. Může být i ochucená špetkou chilli nebo nastrouhanou citronovou kůrou.

2 Ochucený jogurt ještě jednou pořádně promíchejte. Gázu přeložte natřikrát, až vznikne navrstvený velký čtverec. Vyložte s ní misku tak, aby ji po všech stranách přesahovala. Pak do misky na gázu přendejte promíchaný jogurt.

3 Konce gázy spojte a z jogurtu pomocí ní vytvořte bochánek. Nad ním gázu svažte. Vytvořený bochánek zavěste tak, aby z něj mohla volně vykapávat tekutina. Nechte ho v chladu nejméně 24 hodin.

Staňte se také fanoušky labne

Kulinární redaktorka Ženy a život Zdeňka Skokanová Němcová je velkou propagátorkou ­domácí výroby jogurtového sýra labne. Má svůj osvědčený recept: „Nejsem troškař, kupuji originální řecký jogurt s 10 % tuku v kilovém balení a celý objem najednou zpracuji na slanou verzi sýra labne.“ Občas experimentuje a zkouší, jak se sýr povede z jiného typu jogurtu. I když řecký je nejlepší.

„Na vykapání jogurtu používám hustou fáčovinu. Tu seženete ve zdravotních potřebách v roli. Nebo také můžete použít speciální plátno pro přípravu krémového sýra, které prodává například Tescoma. Na focení jsme bochánek efektně zavěsili na vařečku. Doma většinou třikrát přeloženou fáčovinu vložím do síta, které je položené na vyšší míse. Pak do něj přendám jogurt, fáčovinu nad jogurtem omotám gumičkou a na sítu i s mísou nechám stát v lednici i několik dní. Tekutina z jogurtu stále vykapává, sýr je nejlepší tak za 48 hodin.

RECEPTY Z DOMÁCÍHO SÝRA

Vanilkový jogurtový sýr s granolou, ovocem a medem
počet porcí: 4–6
vykapání: 24 hodin
příprava: 25 minut

● 1 kg řeckého jogurtu
● 1 vanilkový lusk
● 100 g ovesných vloček
● 50 g kokosových lupínků
● 50 g oříšků (lískových, vlašských či loupaných nepražených pistácií)
● 200 g ostružin
● 200 g borůvek
● 50 g květového medu

1 Jogurt vyklopte do mísy. Vanilkový lusk rozkrojte a vyškrábněte z něj dřeň. Tu vmíchejte do jogurtu. Jogurt zabalte podle našeho návodu do gázy. Bochánek dejte na sítko a v lednici nechte vykapat do druhého dne.
2 Na pánev bez tuku vsypte vločky, kokos a nasekané ořechy a pražte je, až zezlátnou a rozvoní se. Pak granolu nechte vychladnout.
3 Ovoce přeberte, opláchněte a nechte oschnout.
Servírujte: Vykapaný vanilkový jogurt rozmíchejte a rozdělte do misek. Pokapejte ho tekutým medem podle své chuti. Většinou stačí tak ½ lžíce. Na jogurt rozdělte vychladlou granolu z vloček, kokosu a ořechů. A nakonec přidejte čerstvé ovoce.

TIP: Pokud bude vykapaný sýr příliš hustý, rozmíchejte ho se lžičkou medu na krémovější konzistenci a pak teprve rozdělte do misek. Granolu můžete připravit z různých vloček, třeba bezlepkových pohankových. A přidat lze v podstatě jakékoli ořechy, které zrovna máte po ruce. Výborné jsou i plátky mandlí. Při restování můžete přisypat i lněná nebo dýňová semínka.

Další zajímavé recepty a tipy, jak využít domácí sýr labne v kuchyni, najdete v aktuálním vydání Ženy a život, které je právě v prodeji. S krásným dárkem jen za 35 Kč!