22. března 2018

Postup

1. Do mísy prosejte obě mouky a pečlivě je promíchejte. Do jejich středu pak udělejte důlek a do něj rozdrobte kostku droždí. Zasypte lžící cukru, odebranou z celého odváženého množství. Ohřejte mléko tak, aby bylo vlažné a udrželi jste v něm prst. Polovinu mléka vlijte na rozdrobené droždí s cukrem. Nechte asi 10 minut stát v teple, až ze směsi v důlku vzkypí kvásek.

2. Po vykynutí kvásku přisyp­te zbývající cukr, vanilkový cukr a sůl. Přidejte žloutky, ­nastrouhanou kůru a částečně propracujte. Nakonec přidejte rozpuštěné vlažné máslo a vše zpracujte na hladké těsto.

3. Těsto na povrchu posypte moukou a nechte na teplém místě kynout 60 minut. Do nakynutého těsta zapracujte rozinky naložené v rumu a mandle. Pak bochánek nechte v teple kynout ještě 40 minut.

4. Vykynutý bochánek položte na plech vyložený pečicím papírem a nechte na teplém místě dalších 30 minut kynout. Předehřejte troubu na 180 °C. Po nakynutí střed mazance ­nastřihněte nůžkami do kříže. Povrch potřete rozšlehaným vejcem a posypte mandlovými lupínky. Ty na povrch přimáč­kněte. Mazanec vložte do řádně vyhřáté trouby a pečte, po upečení nechte vychladnout.

TIP: V troubě vyhřáté na 180 °C mazanec pečte 10 minut. Pak teplotu snižte na 160 °C a pečte dalších 30 minut. Doba závisí na velikosti mazance. Opatrně vpíchněte špejli. Pokud je suchá, mazanec je hotový.

Spoustu dalších receptů na velikonoční dobroty najdete v aktuální Chuťovce – příloze Ženy a život č. 6, která je právě v prodeji! Dva časopisy jen za 35 Kč!

Ingredience

200 g hladké mouky
150 g polohrubé mouky
30 g čerstvého droždí
80 g krupicového cukru
1 vanilkový cukr
4 žloutky
100 ml mléka
špetku soli
1 lžičku nastrouhané citronové kůry
120 g másla
50 g rozinek + 4 lžíce rumu
50 g sekaných mandlí
1 vejce na potření
30 g mandlových plátků na posypání