24. března 2018
Hlavička neboli nádivka pečená v pekáči je další tradiční velikonoční pokrm. Zkuste ji místo do pekáče vložit do kuřátka. Užijete si nesrovnatelně víc chutí.

Špenátová nádivka

Nemáte-li po ruce tradiční kopřivy, nahradí je špenát. Musíte ho úplně zbavit vody a pečivo raději namočit do smetany.

● Čas na přípravu: 50 minut + pečení
● Množství: 4 porce
● Potřebujete:
1 celé kuře
80 g změklého másla
1 lžičku citronové kůry,
1 lžičku citronové šťávy
sůl, pepř
na nádivku:
3 nakrájené rohlíky
játra a srdíčko z kuřete
1 lžíci oleje
20 g másla
250 g špenátových listů
1 lžíci nasekané petrželové nati
1 vejce
100 ml smetany

1. Rohlíky na nádivku nakrájené na malé kostky rozprostřete na plech. V troubě vyhřáté na 180 °C je usušte dokřupava a nechte ­vychladnout. Játra a srdíčko zbavte blanek, zprudka je opečte na pánvi na kapce oleje a nakrájejte. Na zbytku oleje a másle poduste špenátové listy. Ve velké míse smíchejte rohlíky, kousky jater a srdíčka, petrželku, vejce, smetanu, špenát, sůl a pepř.
2. Změklé máslo smíchané s citronovou kůrou, šťávou, solí a pepřem vmáčkněte pod kůži na prsou kuřete. Trochu si nechte na potření. Kuře naplňte nádivkou, spíchněte a v pekáči potřete zbylým máslem. Pečte 120 minut při 180 °C, pak ho odklopte a dopečte dozlatova.

Houbová

Vyzkoušeli jsme, že lesní houby do divoké perličky jsou skvělá volba. Takhle upečená nádivka má vážně úroveň. A perlička? Perlička je v podstatě takové divoké kuře. Má několik druhů masa. Prsíčka jsou bílá a jejich chuť je velmi podobná kuřecím. Tmavší maso na stehnech připomíná bažanta. Celkově je maso aromatické a velmi chutné.

● Čas na přípravu: 50 minut + pečení
Množství: 4 až 6 porcí
● Potřebujete:
1 perličku v celku
100 g změklého másla
2 lžičky lístků tymiánu
1 stroužek česneku
4 plátky slaniny
sůl, mletý černý pepř
na nádivku:
4 plátky máslového toastového chleba
50 g másla
½ lžíce oleje
50 g uzeného špeku
200 g lesních hub
½ lžičky lístků tymiánu
1 lžíci nasekané petrželové natě
2 vejce
špetku muškátového květu

1. Perličku omyjte a osušte. Změklé máslo smíchejte s tymiánem, prolisovaným česnekem, solí a pepřem. Část másla vmáčkněte pod kůži na prsou. Zbylým máslem potřete perličku uvnitř i na povrchu.
2. Toastový chléb na nádivku nakrájejte na malé kostky. Rozprostřete je na plech, na ně dejte plátky másla a pak je sušte v troubě při 160 °C dokřupava. Mezitím na oleji orestujte na malé kostičky ­nakrájený špek. Až pustí tuk, přidejte pokrájené houby a duste je, až se vypaří voda. Ochuťte solí a pepřem. Opečené kostky toasto­vého chleba smíchejte se žloutky, podušenými houbami, tymiánem, petrželkou, muškátovým květem, solí a pepřem. Bílky vyšlehejte na sníh a vmíchejte ho do nádivky. Tou pak naplňte perličku.
3. Naplněnou perličku přeneste do pekáče prsy nahoru. Spíchněte­
ji. Na prsa naskládejte plátky slaniny. Zaklopte a vložte do trouby ­
vyhřáté na 180 °C. Pečte 90 až 120 minut. Když bude perlička měkká, zvyšte teplotu na 200 °C. Sejměte poklici a dopečte dozlatova.

TIP: Lesní houby můžete použít i mrazené, nebo dokonce sušené. Ty před použitím namočte do vody a krátce povařte. Chutná je také nádivka z hnědých žampionů.

Další velikonoční recepty najdete v aktuální Ženě a život – v krásné jarní příloze Chuťovka!