13. prosince 2017
Dárky, které sami vyrobíte, berou za srdce. A když jsou opředeny pohádkovým příběhem a po rozbalení zavoní sladce nebo naopak pěkně masitě, zákonitě vzbudí velké nadšení. Jsou přece od vás!

Chaloupka z pohádky

Jemná bábovka ve tvaru kouzelné chaloupky – nečekané překvapení pro ­milovníky sladkého i pohádek. Formu na ni seženete v obchodech ­Potten & Pannen – Staněk za 1509 Kč. Upečte v ní svou oblíbenou bábovku, nebo zkuste náš recept.

Množství: 1 bábovka
Čas na přípravu: 120 minut
Potřebujete:
160 g másla
4 lžíce hrubé mouky
2 jablka
1 citron v biokvalitě
4 vejce
220 g třtinového cukru
½ lžičky vanilkové esence
500 g měkkého polotučného tvarohu
200 g polohrubé mouky
1 kypřicí prášek do pečiva
špetka soli

Postup:
1. Troubu předehřejte na 175 °C. Máslo nechte změknout v pokojové teplotě. Kouskem másla vymažte pečlivě všechna zákoutí formy a pak vysypte hrubou moukou. Zbylou hrubou mouku nechte v misce. Jablka oloupejte a nakrájejte na malé kostičky. Z citronu nastrouhejte kůru a nechte ji stranou. Pak z poloviny citronu vymačkejte šťávu na jablka a lehce je promíchejte se zbylou hrubou moukou.
2. Oddělte žloutky od bílků. Žloutky vyšlehejte s máslem, cukrem, vanilkovou esencí a nastrouhanou citronovou kůrou do pěny. Pak do pěny přimíchejte tvaroh a citronovou šťávu vymačkanou z druhé půlky citronu. Polohrubou mouku prosejte do jiné mísy a smíchejte s kypřicím práškem. Pak ji pečlivě promíchejte s máslovo-tvarohovou směsí.
3. Bílky vyšlehejte se špetkou soli na tuhý sníh a ten vmíchejte opatrně do těsta. Nakonec těsto velmi jemně promíchejte s kostičkami jablek a vlijte ho do připravené formy.
4. Vložte do trouby vyhřáté na 175 °C a pečte 60–65 minut. Vpíchnutou špejlí vyzkoušejte, zda je bábovka upečená. Pokud je špejle suchá, bábovku vyndejte z trouby a nechte asi 30 minut zchladnout. Pak ji opatrně vyklopte a nechte vychladnout úplně.