Pohanka
http://gty.im/879077154
Jistě víte, že zařadit do jídelníčku zrna této bezlepkové plodiny doporučují všichni výživoví poradci. Ale jak si zvyknout na její zvláštní aroma a co z ní připravit?
Pokud pohanku neproplachujete a nespařujete (což se nemá), chutná kouřově. Tahle typická chuť se ale dá zaobalit a zjemnit různým kořením, zeleninou či bylinkami. Potom ji můžete podle typu vpašovat do různých jídel. Neloupaná pohanka není určená k jídlu. Ale můžete ji naklíčit, trvá to sedm dní – a nať pak přidat do salátů.
Loupaná pohanka se označuje jako kroupy a také se podobným způsobem využívá, třeba na pokrm podobný rizotu a jako příloha. Podrcená loupaná pohanka neboli lámanka je ideální na kaše sladké i slané nebo na placky ve stylu bramboráku.
Pohanková mouka může zcela nahradit klasickou, třeba v křehkých sušenkách.
Jak vařit pohanku
Na poměru vody a zrn záleží. proto postupujte podle našeho návodu.
? Pohankové kroupy v hrnci zalijte vroucí vodou, na hrnek pohanky dejte dva hrnky vody. 10 minut ji na mírném ohni vařte. Pak zaklopte, sundejte z tepla. Zakryjte utěrkami a nechte asi 30 minut pod pokličkou v teple úplně změknout. Následně ji můžete smíchat třeba s orestovanou cibulkou a houbami, s krájenými rajčaty a bylinkami.
? Pohankovou lámanku vsypte do nahřáté misky a zalijte vroucí vodou. Zakryjte třeba talířem a vložte do trouby vyhřáté na 80?°C . Nechte ji v teple asi 20 minut změknout. Pak ji smíchejte s nastrouhanou syrovou mrkví a sýrem, česnekem a majoránkou. Vytvořte placky a upečte je na plechu v troubě dozlatova.
? Kroupy i lámanku při vaření nezalévejte větším množstvím vody a neslévejte ji. S vylitou tekutinou byste se zbavili látky zvané rutin, kvůli které je pohanka tak hodnotnou potravinou.
Amarant
http://gty.im/850975280
Stejně jako pohanka je amarant, tedy miniaturní semena rostliny laskavce, opěvován pro své výživové vlastnosti. Tato bezlepková výživná surovina umí dokonale zahušťovat různé pokrmy, protože při vaření uvolňuje škrob. Díky této vlastnosti se z ní také vaří snídaňové kaše. Amarant je možné podávat i jako přílohu. Má ale specifickou strukturu. Uvařená drobná semena si zachovávají celkem tuhou slupku, která pěkně křupe.
Semínka
Na přílohu semínka vsypte do hrnce, na 4 porce zhruba 500?g. Zalijte je minimálně 3 litry vody. Osolte asi lžičkou soli. Vodu přiveďte k varu, pak teplotu ztlumte a amarant vařte 25 minut. Občas promíchejte. Jakmile budou zrnka na skus uvnitř měkká, sceďte je a krátce propláchněte.
Na kaši můžete amarant vařit buď ve vodě, nebo v mléce. Na 1 čajový šálek použijte 3 šálky tekutiny.
Vločky
Vločky jsou ideální na rychlou snídaňovou kaši. Stačí je v tekutině vařit 2 minuty, ale můžete je také horkým mlékem jen zalít a nechat zakryté nabobtnat. Na jednu porci použijte 50?g vloček a 150?ml mléka.
Mouka
Bezlepková amarantová mouka se přidává do bezlepkových směsí na pečení. Většinou tvoří zhruba 30?% směsi, třeba na nekvašený chléb.
Quinoa
http://gty.im/910457430
Uvařit tuto bílkovinnou bombu je jednoduché. Do hrnce vsypte jeden hrnek quinoy a zalijte ji dvěma hrnky studené vody. Přiveďte k varu, pak teplotu ztlumte na minimum a pod pokličkou vařte 15 minut.
Bílá quinoa
Je jemná a chutí připomíná rýži, proto ji můžete servírovat tam, kde byste běžně na přílohu rýži použili. Uvařit z ní můžete snídaňovou kaši bohatou na bílkoviny.
Červená quinoa
Tmavé druhy quinoy obsahují nahořklé saponiny. Proto je lepší tento typ namočit do horké vody, slít a vařit v nové vodě doměkka. Po uvaření zůstává lehce křupavá.
Černá quinoa
Pro zrna černé quinoy platí to samé jako pro červenou. Nahořklou chuť odstraníte spařením. Její struktura obohatí zeleninové saláty nebo ji můžete přimíchat do bílé quinoy.