12. února 2018
Jejich pomuchlaný vzhled vás nesmí odradit. Jsou výživné a skvělé na přípravu vybraných lahůdek.

Z čeho budeme vařit?

Povijnice batátová je tropická rostlina, jejímž kořenovým hlízám říkáme sladké brambory.

1. Jedna rostlina – různé názvy

Oranžová odrůda sladkých brambor, kterým říkáme batáty, se v Severní Americe nazývá jam a na Novém ­Zélandu a v Polynésii jí říkají kamura.

2. Barevné varianty

Základní odrůdy jsou oranžová, červená a zlatá, ale jsou i japonské odrůdy Kokei s výrazně fialovou slupkou a krémově zabarvenou dužinou nebo s barevností červené řepy. I chuť je lehce odlišná.

Jak na to?

Sladké brambory můžete stejně jako klasické brambory vařit, smažit, péct v celku ve slupce i zapékat. Vyzkoušeli jsme všechny tyto možnosti. Podle nás chuti sladkých brambor prospívá pečení. Cukry v nich zkaramelizují a struktura se zjemní. Neloupané měsíčky, tenké hranolky či lupínky okořeňte a promíchejte s kapkou oleje. Na plechu v troubě pečte měsíčky při 220 °C asi 35 minut, hranolky 25  –30 minut a lupínky při 170 °C zhruba 30 minut. Na pyré a polévku se nám osvědčily brambory pečené ve slupce. Chutnají jemně a hutně.

Rösti ze sladkých brambor

Dokřupava upečené švýcarské rösti jsou i ze sladkých brambor fantastické. Dali jsme do nich aromatický sýr a vysmaženou slaninu. Mňam…

● Čas na přípravu: 60 minut
● Množství: 4 porce
● Potřebujete:
3 střední sladké brambory – batáty
2 plátky slaniny
1 lžíci bramborového škrobu
2 lžíce mléka
50 g strouhaného tvrdého sýra
50 g másla (nejlépe přepuštěného)
4 vajíčka
2 hrsti salátových listů
1 lžíci oleje za studena lisovaného
1 lžičku balzamikového octa
sůl
pepř

1 Brambory ve slupce zalijte v hrnci studenou vodou a vařte je asi 20 minut, do poloměkka. Zchlaďte je studenou vodou.
2 Plátky slaniny nakrájejte na malé kostičky. V pánvi je opékejte, až pustí tuk a zezlátnou. Pak nechte vychladnout.
3 Oloupané brambory nastrouhejte na hrubém struhadle. Lehce je poprašte škrobem, pokapejte mlékem, osolte, opepřete a smíchejte s nastrouhaným sýrem a opečenou slaninou.
4 Bramborovou směs rozdělte na čtyři díly. V malé pánvi rozpusťte kousek másla a jeden díl brambor do ní umačkejte. Pak bramborovou placku opékejte na mírném ohni dozlatova. Obraťte a opečte i z druhé strany. Stejně opečte i zbylé tři placky.
5 V hrnci přiveďte k varu osolenou vodu. Vejce postupně vyklepněte do naběračky a vložte do vody. Vařte je 4 minuty. Placky servírujte s vejcem a malým salátem ochuceným olejem, balzamikem a solí.

Gratinované batáty

Nemusíte se bát, že z batátů bude tohle jídlo příliš nasládlé. Maso, špenát a křupavá sýrová vrstva je doplní tak báječně, že chuť celku bude dokonalá.

● Čas na přípravu: 90 minut
Množství: 6 porcí
Potřebujete:
4 sladké brambory
3 stroužky česneku
2 lžičky tymiánu
120 g strouhaného sýra
1 lžíci škrobu
400 ml smetany 33%
25 g másla
2 nadrobno nakrájené cibule
450 g špenátových listů
1 lžíci oleje
300 g mletého hovězího masa
2 hrsti strouhanky
sůl, pepř

1 Brambory oloupejte a nakrouhejte na plátky. Smíchejte je s prolisovaným česnekem, tymiánem, zhruba polovinou sýra, škrobem a smetanou. Osolte a opepřete.
2 Na másle nechte zesklovatět část nakrájené cibule. Pak vsypte listy špenátu, nechte je zavadnout a vymačkejte z nich vodu.
3 Pánev po špenátu vytřete papírovým ubrouskem. ­Zahřejte v ní olej, vsypte zbylou cibuli a orestujte ji. Pak k cibulce rozdrobte mleté maso. Osolte, opepřete a za stálého míchání restujte, až se z masa vydusí všechna tekutina.
4 Troubu zahřejte na 200 °C. Zapékací nádobu vymažte. Na dno naskládejte polovinu brambor. Na ně rozložte maso, posypte trochou strouhaného sýra, přidejte podušený špenát a na něj naskládejte zbylé plátky brambor. Pečte 45 minut, pak smíchejte strouhanku se zbylým sýrem a 15 minut před koncem pečení nasypte na povrch.

Více receptů a nápadů, jak využít batáty v kuchyni, najdete v aktuálním vydání Ženy a život, které je právě v prodeji. Inspirujte se!