20. dubna 2018
Jedna z prvních jarních bylinek, která bují ve volné přírodě, je už pár let gastronomickým hitem.

Co je zač?

Svěží zelené listy divokého česneku ­vyrůstají z drobných cibulek. Listy mají tvar trochu podobný konvalinkám, ale jsou mnohem jemnější a mají nezamě­nitelné aroma. Miluje vlhko a nejčastěji ho najdete v lužních listnatých lesích. Největší lokality jsou na Moravě.

Proč ho ochutnat?

Listy medvědího česneku po nasekání uvolní fantastickou česnekovou chuť a jídlo, do kterého je přidáte, dostane říz. Oproti stroužkům česneku je jemnější. A podle léči­telů má ještě blahodárnější účinky než jeho příbuzný.

Kam na něj?

Na trh, na e-shop i do přírody. Na farmářských trzích je k mání většinou od dubna do začátku května, často u prodejců hub. Krátkou vegetační dobu jej nabízejí i některé farmářské e-shopy. Ve volné přírodě jsou lokality, kde jej lze nasbírat, ale neexistuje žádná mapa. Pro příští rok si můžete na zahrádce vysadit ­cibulky sami.

NÁŠ TIP: Léčivky, které si zvládnete vypěstovat sami doma v květináči

Co s ním

Používejte ho pokud možno v syrové podobě, stejně jako pažitku, také do salátů a obilninových jídel.

● Pesto
Listy medvědího česneku po opláchnutí a osušení umixujte s panenským olejem, kapkou citronové šťávy a špetkou soli. Uchovejte ve skleničce v chladu. Hodí se na topinky i do těstovin.

● Dresink
Hotové pesto či čerstvě nasekané listy smíchejte s klasickou zálivkou – panenský olej, lžička medu, lžička hořčice,
šťáva z poloviny citronu.

● Pomazánka
Rozsekané listy vmíchejte do čerstvého sýra.