Drobné fazolky mungo mají nejčastěji olivově zelenou barvu, ale pěstují se i žluté a načervenalé odrůdy. V Indii a Asii je to jedna z nejvyužívanějších luštěnin. Z jejich mouky se vyrábějí asijské skleněné nudle. Z rozemletých fazolí se zase smaží placky. Loupané žluté mungo fazolky se v ajurvédské kuchyni doporučují jako detoxikační potravina. A fazolové klíčky a výhonky najdete téměř v každém asijském salátu. Korejci z nich milují křupavý salát Sookju Namul.
Na korejský salát jsou třeba pěkně baculaté bílé výhonky z mungo fazolí pořádně propláchnout studenou vodou. Pak je na dvě minuty spařit v horké osolené vodě a hned zchladit v ledové. Okapané pak smíchat s nasekaným česnekem a jarní cibulkou, sezamem, sezamovým olejem a sójovou omáčkou, případně špetkou chilli.
Připravte si:
Skleněné nudle s kuřetem a mungo výhonky
Počet porcí: 4
Příprava: 10 minut
Vaření: 25 minut
Potřebujete:
? 100?g skleněných nudlí
? 10 cherry rajčat
? 2 lžíce nesolených buráků
? 2 kuřecí prsa
? hrst mátových lístků
? 150?g výhonků mungo
Na dresink
? 2 lžíce limetové šťávy
? 2 lžíce rybí omáčky
? 2 lžíce světlé sójové omáčky
? 1 lžíce sladké chilli omáčky
? 2 lžičky hnědého cukru
? 2 lžíce arašídového oleje
? 1 chilli paprička
1 V hrnci přiveďte k varu vodu. Kuřecí prsa osolte, opepřete, vložte do vroucí vody a vařte je 15 minut.
2 Mezitím nakrájejte rajčátka. Nasucho orestujte buráky. A smíchejte všechny ingredience na dresink, i s jemně nasekanou chilli papričkou.
3 Kuřecí prsa vyndejte z hrnce. Do horké vody vložte nudle. Sundejte z ohně a nechte 2 minuty bobtnat.
4 Nudle sceďte, dejte do mísy, zalijte dresinkem, přisypte mátu a promíchejte.
Servírujte: Nudle rozdělte do misek. Přidejte nakrájená rajčátka a maso. Posypte pořádnou porcí výhonků a orestovanými buráky.