27. června 2018
Připravili jsme pro vás letní školu vaření. Pomocí našich fotoreceptů zvládne připravit fantastické lahůdky opravdu každý. Uvidíte, že vaření může být velká zábava!

V aktuální Ženě a život, která je právě v prodeji, najdete fotorecepty a podrobné postupy, jak připravit:

1. Zeleninový pokrm: Plněné cuketové květy

2. Bezmasý pokrm: Noky s křupavým parmazánem

3. Pokrm z těsta: Pizzete se špenátem

4. Masový pokrm: Dokonalý hovězí steak s bylinkovým máslem

5. Rybu: Mořský vlk s máslovou omáčkou

6. Mořské plody: Krabí koláčky

7. A zákusek: Čokoládový fondamt

Přesvědčte se, že podle našeho návodu uvaří opravdu každý, a pusťte se do přípravy lahodného hovězího steaku s bylinkovým máslem.

Velkou pozornost věnujte výběru masa. Poproste řezníka o stařené hovězí vhodné na přípravu steaku.

Počet porcí: 6 ● Příprava: 25 minut ● Chlazení: 30 minut ● Vaření: 15 minut

Potřebujete:
● 6× 220 g hovězího roštěnce
● 2 lžíce oleje
● 600 g mražených hranolků
Bylinkové máslo:
● 250 g másla
● ½ šalotky
● ¼ svazku petrželky
● 1 lžíce nasekané pažitky
● 2 lžičky dijonské hořčice
● 2 lžičky kaparů (květ)
● 2 ančovičky
● ½ lžičky worcesterské omáčky
● ½ lžičky mleté sladké papriky
● 1 lžička nastrouhané kůry z bio citronu
● ½ lžičky soli
● 1 stroužek česneku

1. Nejprve si připravte bylinkové máslo. Do malého mixéru s noži dejte na kousky nakrájené změklé máslo. Nakrájejte oloupanou šalotku a petržel a přisypte k máslu. Přidejte i nasekanou pažitku a všechny ostatní ingredience včetně prolisovaného česneku.

2. Mixér uzavřete a máslo se všemi ingrediencemi mixujte, až se vše rozmělní a spojí. Dávejte pozor, aby se máslo nesrazilo a neoddělilo od ostatních ingrediencí. Musí být opravdu delší čas před mixováním ponecháno v pokojové teplotě, aby změklo.

3. Máslo rozdělte na dva díly. Každý díl rozprostřete na potravinářskou fólii. Zabalte, pomocí fólie upravte do válečku a pečlivě zatočte konce. Můžete udělat i uzlíky nebo konce zavázat šňůrkou. Máslo vložte do mrazáku a nechte ztuhnout, bude to trvat asi 30 minut.

4. Steaky z hovězího roštěnce nechte před tepelnou úpravou 10 –20 minut ležet v pokojové teplotě. Sůl, čerstvě mletý nebo drcený černý pepř a pár kapek oleje do nich pečlivě vetřete.

5. Grilovací pánev pořádně zahřejte. Až nad ní téměř neudržíte dlaň, vložte steaky. Je nutné, aby mezi nimi zůstalo dost místa a nedusily se ve vlastní šťávě. Opékejte je asi 3 minuty z každé strany.

6. Opečené steaky naskládejte na nahřátý talíř a zakryjte alobalem. Nechte je 6 –10 minut dojít. Můžete je také na pánvi nechat dojít v troubě vyhřáté na 140 °C. Mezi tím usmažte hranolky.

Servírujte: Na každý steak položte jedno kolečko bylinkového másla a ihned podávejte se smaženými bramborovými hranolky.

Náš tip: Při opékání steaků můžete vyzkoušet propečení tak, že do nich prstem zatlačíte. Čím jsou propečenější, tím jsou pevnější. Bylinkové máslo vydrží v mrazáku až 3 měsíce. Můžete ho používat na různé maso. Skvělé je na kuře i ryby.

Recepty na další pokrmy a fotokuchařku krok za krokem najdete v aktuální Ženě a život, která je právě v prodeji: