V aktuální Ženě a život, která je právě v prodeji, najdete fotorecepty a podrobné postupy, jak připravit:
1. Zeleninový pokrm: Plněné cuketové květy
2. Bezmasý pokrm: Noky s křupavým parmazánem
3. Pokrm z těsta: Pizzete se špenátem
4. Masový pokrm: Dokonalý hovězí steak s bylinkovým máslem
5. Rybu: Mořský vlk s máslovou omáčkou
6. Mořské plody: Krabí koláčky
7. A zákusek: Čokoládový fondamt
Přesvědčte se, že podle našeho návodu uvaří opravdu každý, a pusťte se do přípravy lahodného hovězího steaku s bylinkovým máslem.
Velkou pozornost věnujte výběru masa. Poproste řezníka o stařené hovězí vhodné na přípravu steaku.
? Počet porcí: 6 ? Příprava: 25 minut ? Chlazení: 30 minut ? Vaření: 15 minut
Potřebujete:
? 6× 220?g hovězího roštěnce
? 2 lžíce oleje
? 600?g mražených hranolků
Bylinkové máslo:
? 250?g másla
? 1 šalotky
? 1 svazku petrželky
? 1 lžíce nasekané pažitky
? 2 lžičky dijonské hořčice
? 2 lžičky kaparů (květ)
? 2 ančovičky
? 1 lžičky worcesterské omáčky
? 1 lžičky mleté sladké papriky
? 1 lžička nastrouhané kůry z bio citronu
? 1 lžičky soli
? 1 stroužek česneku
1. Nejprve si připravte bylinkové máslo. Do malého mixéru s noži dejte na kousky nakrájené změklé máslo. Nakrájejte oloupanou šalotku a petržel a přisypte k máslu. Přidejte i nasekanou pažitku a všechny ostatní ingredience včetně prolisovaného česneku.
2. Mixér uzavřete a máslo se všemi ingrediencemi mixujte, až se vše rozmělní a spojí. Dávejte pozor, aby se máslo nesrazilo a neoddělilo od ostatních ingrediencí. Musí být opravdu delší čas před mixováním ponecháno v pokojové teplotě, aby změklo.
3. Máslo rozdělte na dva díly. Každý díl rozprostřete na potravinářskou fólii. Zabalte, pomocí fólie upravte do válečku a pečlivě zatočte konce. Můžete udělat i uzlíky nebo konce zavázat šňůrkou. Máslo vložte do mrazáku a nechte ztuhnout, bude to trvat asi 30 minut.
4. Steaky z hovězího roštěnce nechte před tepelnou úpravou 10?–20 minut ležet v pokojové teplotě. Sůl, čerstvě mletý nebo drcený černý pepř a pár kapek oleje do nich pečlivě vetřete.
5. Grilovací pánev pořádně zahřejte. Až nad ní téměř neudržíte dlaň, vložte steaky. Je nutné, aby mezi nimi zůstalo dost místa a nedusily se ve vlastní šťávě. Opékejte je asi 3 minuty z každé strany.
6. Opečené steaky naskládejte na nahřátý talíř a zakryjte alobalem. Nechte je 6?–10 minut dojít. Můžete je také na pánvi nechat dojít v troubě vyhřáté na 140?°C. Mezi tím usmažte hranolky.
Servírujte: Na každý steak položte jedno kolečko bylinkového másla a ihned podávejte se smaženými bramborovými hranolky.
Náš tip: Při opékání steaků můžete vyzkoušet propečení tak, že do nich prstem zatlačíte. Čím jsou propečenější, tím jsou pevnější. Bylinkové máslo vydrží v mrazáku až 3 měsíce. Můžete ho používat na různé maso. Skvělé je na kuře i ryby.