15. listopadu 2017
Ve chvíli, kdy z trouby zavoní první rohlíčky, obestře vás zvláštní atmosféra. Užívejte si ji se vším všudy. Vytáhněte třpytivé dekorace, uvařte si aromatickou kávu, dochuťte ji sladkým likérem. A pak se z pečení stane sváteční obřad. Můžeme začít!
1 / 3

Vanilkové rohlíčky

● Čas na přípravu: 90 minut + odležení těsta
● Množství: 50 kusů
● Potřebujete:
130 g lískových oříšků
350 g hladké mouky
90 g moučkového cukru
1 vanilkový lusk
260 g másla
2 žloutky
moučkový cukr na obalení

1 Oříšky rozložte na plech a v troubě vyhřáté na 160 °C je pečte asi 5 minut. Hlídejte, až slupky začnou praskat. Pak je vsypte do utěrky a třete, až se slupky sloupnou. Po vychladnutí oříšky nastrouhejte.
2 Mouku s cukrem prosejte do mísy. Vsypte nastrouhané lískové oříšky a dřeň vyškrábnutou z poloviny ­vanilkového lusku a promíchejte. Přidejte na drobné kostičky nakrájené máslo a žloutky a zpracujte těsto. Rovnou ho rozdělte na 3 díly. Zabalte je do potravinářské fólie a nechte hodinu odležet v chladu.
3 Postupně z každého dílu vytvořte váleček a rozkrájejte ho na malé, stejně velké kousky. Z každého z nich vyválejte rohlíček a položte ho na plech vyložený pečicím papírem. Rohlíčky pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 15 minut. Po upečení je nechte krátce vychladnout a pak obalte v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovou dření z druhé poloviny lusku.

1 / 3