25. února 2018
Než svému organismu naordinujete očistnou kúru, projděte si náš seznam potravin, které jsou v době detoxu zakázané a které povolené. Uvidíte, že těch kladných je víc než dost pro sestavení lahodného lehkého jídelníčku.

Ve svém očistném jídelníčku dbejte především na čerstvost jednotlivých potravin. ­Myslete na to, že většina vita­minů a ozdravných látek se ničí dlouhým skladováním, mražením, konzervováním a mnohdy i tepelným zpracováním. Zapomeňte na průmyslově zpracovaná jídla a nejrůznější polotovary. Pár dní si užívejte skvělé přírodní aroma potravin. Možná vám tak zachutná, že změníte pohled na to, co jíte.

1. Batáty a dýně

Embed from Getty Images

● Oranžová barva batátů i dýní je znamením výjimečně velkého množství betakarotenu, který je známý jako výkonný antioxidant.
● Jeden středně velký batát obsahuje přes 2 g nerozpustné vlákniny, důležité pro správnou funkci střev.
● Batáty i dýně jsou na přípravu zcela univerzální. Upečte je, rozmačkejte a pyré pak použijte na přílohu nebo na polévku. Batátové hranolky jsou skvělá svačina a na večeři zkuste pečené kostky smíchané s luštěninami či obilovinami.

2. Bazalka

Embed from Getty Images

● Bylinka má mnoho více či méně známých odrůd. Výhradní postavení mezi nimi má bazalka posvátná – tulsi. Nať obsahuje řadu látek podporujících vylučování toxinů z těla. V ajurvédě je pro očistu těla nepostradatelná. Navíc má i mnoho dalších léčebných účinků.
● Sušená bazalka posvátná se louhuje na bylinný čaj a popíjí během detoxikačního programu. Čaje tulsi se většinou prodávají v bio kvalitě. V thajské kuchyni se kořenitě chutnající listy přidávají čerstvé do salátů, omáček i masitých jídel.

Napadlo by vás, že mezi nejlepší očistné ingredience patří i růžičková kapusta? A spousta dalších potravin? Čtěte dál!