Ve svém očistném jídelníčku dbejte především na čerstvost jednotlivých potravin. Myslete na to, že většina vitaminů a ozdravných látek se ničí dlouhým skladováním, mražením, konzervováním a mnohdy i tepelným zpracováním. Zapomeňte na průmyslově zpracovaná jídla a nejrůznější polotovary. Pár dní si užívejte skvělé přírodní aroma potravin. Možná vám tak zachutná, že změníte pohled na to, co jíte.
1. Batáty a dýně
http://gty.im/580818027
? Oranžová barva batátů i dýní je znamením výjimečně velkého množství betakarotenu, který je známý jako výkonný antioxidant.
? Jeden středně velký batát obsahuje přes 2?g nerozpustné vlákniny, důležité pro správnou funkci střev.
? Batáty i dýně jsou na přípravu zcela univerzální. Upečte je, rozmačkejte a pyré pak použijte na přílohu nebo na polévku. Batátové hranolky jsou skvělá svačina a na večeři zkuste pečené kostky smíchané s luštěninami či obilovinami.
2. Bazalka
http://gty.im/802851838
? Bylinka má mnoho více či méně známých odrůd. Výhradní postavení mezi nimi má bazalka posvátná – tulsi. Nať obsahuje řadu látek podporujících vylučování toxinů z těla. V ajurvédě je pro očistu těla nepostradatelná. Navíc má i mnoho dalších léčebných účinků.
? Sušená bazalka posvátná se louhuje na bylinný čaj a popíjí během detoxikačního programu. Čaje tulsi se většinou prodávají v bio kvalitě. V thajské kuchyni se kořenitě chutnající listy přidávají čerstvé do salátů, omáček i masitých jídel.