8. dubna 2018
Budete-li do jídla pravidelně přidávat aspoň hrst naklíčených semen či luštěnin, dostanete do svého jídelníčku cenné živiny.

Bude samozřejmě řeč o klíčcích i výhoncích. ­Protože i sebemenší klíček ­časem vyroste do výhonku a na něm se pak objeví drobné zelené ­děložní ­lístky. A naklíčené a ­napučené rostlinky předsta­v­ují ten ­nejlepší způsob, jak vylepšit naši stravu výži­vově i chuťově.

Proč klíčit? V první řadě pro zdraví. Klíčky a výhonky luštěnin jsou skvělým zdrojem lehce stravitelných bílkovin. Ve všech klíčcích je pak ­mnoho vlákniny a makroživin a s děložními lístky představují v ­období nedo­statku listové zeleniny super zdroj chloro­fylu. Navíc hrst semen, obilovin či luštěnin skoro nic ­nestojí, ani nepotřebujete drahé příslušenství.

Jak klíčit?

Jsou tři základní typy klíčení (na světle, ve tmě, na buničině). Podstatné je to, zda mají být výsledkem klíčky, výhonky, či děložní lístky. Všeobecná pravidla jsou pak jednoduchá: odměřené množství semen (luštěnin, obilovin) nasypte do jakékoli nádoby, zalijte studenou vodou a nechte přes noc namočené. Druhý den pak semena propláchněte a dejte do klíčicí nádoby. V té je opět propláchněte, aby vše bylo navlhčené. Přebývající vodu nechte vytéct. Důležité je pravidelné proplachování dvakrát denně. Třeba ráno, než odejdete do práce, a večer, po návratu. Už za den při teplotě 18 °C ze semena vyženou klíčky a za pár dní vyrostou křehké výhonky. Spotřebujte je, než se objeví drobné kořínky.

Co všechno lze nechat naklíčit? To se dočtete v aktuálním vydání Ženy a život, které je právě v prodeji. I s krásným kosmetickým dárkem na obálce!