Bude samozřejmě řeč o klíčcích i výhoncích. Protože i sebemenší klíček časem vyroste do výhonku a na něm se pak objeví drobné zelené děložní lístky. A naklíčené a napučené rostlinky představují ten nejlepší způsob, jak vylepšit naši stravu výživově i chuťově.
Proč klíčit? V první řadě pro zdraví. Klíčky a výhonky luštěnin jsou skvělým zdrojem lehce stravitelných bílkovin. Ve všech klíčcích je pak mnoho vlákniny a makroživin a s děložními lístky představují v období nedostatku listové zeleniny super zdroj chlorofylu. Navíc hrst semen, obilovin či luštěnin skoro nic nestojí, ani nepotřebujete drahé příslušenství.
Jak klíčit?
Jsou tři základní typy klíčení (na světle, ve tmě, na buničině). Podstatné je to, zda mají být výsledkem klíčky, výhonky, či děložní lístky. Všeobecná pravidla jsou pak jednoduchá: odměřené množství semen (luštěnin, obilovin) nasypte do jakékoli nádoby, zalijte studenou vodou a nechte přes noc namočené. Druhý den pak semena propláchněte a dejte do klíčicí nádoby. V té je opět propláchněte, aby vše bylo navlhčené. Přebývající vodu nechte vytéct. Důležité je pravidelné proplachování dvakrát denně. Třeba ráno, než odejdete do práce, a večer, po návratu. Už za den při teplotě 18 °C ze semena vyženou klíčky a za pár dní vyrostou křehké výhonky. Spotřebujte je, než se objeví drobné kořínky.