21. února 2018
Michaela Šimková umí najít souvislosti. Pacientům pomáhá na cestě ke zdraví a využívá přitom nejen západní a čínskou medicínu. Věří, že pro naše zdraví je důležité, abychom si dali do pořádku vztahy a ujasnili si své životní poslání.

Jací pacienti za vámi chodí? Uvědomují si, že moc záleží na nich samotných, anebo čekají, že je zachráníte?

Přichází čím dál víc vědomých lidí. Během posledních let se klientela úplně mění. Dřív to bylo: Tak tady mě máte, tak se mnou něco udělejte. Ale dneska už vědí, že budou muset sami máknout. Někteří občas přijdou s tím, že jsem jejich poslední instance. Ale já je ­vyvedu z omylu a vysvětlím, že jim budu dělat průvodce, ale ta hlavní práce bude na nich.

Co je podle vás nejdůležitější pro to, abychom byli zdraví?

Být v rovnováze. K odhalení různých vychýlení používám takový bio-psycho-socio-energo-spirituální model, který popisuje, nad jakými oblastmi života by se člověk měl zamyslet. Za­čínáme tím, že hledáme optimální ­podobu stravy, pak se zaměříme na to, jak ­dotyčný funguje ve svém životě, co mu dělá jeho psychika, jestli je úzkostný a proč a jestli s tím může zkusit něco dělat. Pak se podíváme na vztahy a taky je třeba dobré říct si, jaké dotyčný má nebo jaké kdy měl sny a zda si po nich šlape, nebo ne…

Představuju si to správně, že přijde žena, která řeší nějaký zdravotní ­problém, ale vy se jí budete ptát také na to, jak to mají doma s manželem a jestli je šťastná?

Když ke mně přijde, tak nejjedno­dušší je začít přes tělo. Protože další sféry jsou napoprvé moc náročné. Je to tak i normální, stejně tak postupuje i systém čaker – pokud nemáte srovnané ty spodní, tu základnu, na které stojíte, tak je vám k ničemu, že jste někam nahoru napojená. Takže ladíme tělo, začínáme stravou, já jí ­vysvětlím, že není jedno, co jí, a na co všechno má jídlo vliv. Vymyslíme ­jídelníček a přidáme nějaké byliny.

Jídlo měníte každému?

Ano, každému. Dietetika je takový můj koníček, kterému se věnuju už asi třicet let. Hrávala jsem volejbal a potřebovala jsem, abych měla hodně energie a výkonnost, ale zároveň abych neměla velký zadek, takže jsem hledala jídlo, které mi to umožní. Prošla jsem všemi možnými systémy a dnes je dietetika hlavní platformou mojí práce.

Jak bychom měli všichni jíst? Čtěte dál!