Nejíst po páté hodině večer. Jíst šestkrát denně, zařadit i druhou večeři. Vynechat cukry. Zapomenout na přílohy. Šokovat tělo občasnými půsty. To všechno už tu bylo a to všechno nový trend IIFYM popírá. Podle něj stačí, když si spočítáte potřebný denní kalorický příjem, rozdělíte ho na makroživiny, což jsou bílkoviny, sacharidy a tuky, a v průběhu dne nepřekročíte (ale taky výrazně nepodceníte) povolené množství ani u jedné skupiny. A je lhostejné, jestli si dáte šest menších porcí denně, nebo tři velká jídla. Než se naučíte odhadnout, jak velkou porci máte sníst, je potřeba používat kalorické tabulky a vážit jednotlivé porce.
Většinou trvá zhruba tři měsíce, než si můžete být bezpečně jistá, jak velkou porci si můžete dát. Pro člověka, který je od přírody štíhlý a s nadbytečnými kily si nikdy nemusel dělat starosti, to zní jako krutá otročina. Člověku, který už vyzkoušel ledasco a vždy bez účinku, se nejspíš uleví. Protože se konečně dobře a chutně nají, nebude hladovět, nebude ve stresu, že musí na jídlo pořád myslet, nebude odpočítávat hodiny, aby se konečně směl přiblížit k lednici.
Jak na to?
Pomocí kalkulačky na www.kaloricketabulky.cz si spočítejte svůj potřebný denní kalorický příjem. Výsledný údaj závisí na věku, pohlaví, výšce, váze, denní aktivitě a na tom, zda chcete hubnout, nebo udržovat hmotnost. Výslednou hodnotu rozdělte na sacharidy (50–60?%), tuky (25–30?%) a proteiny (15–20?%). A můžete začít počítat. Co tím získáte, se dozvíte na další straně.
Takhle chci jíst celý život
Rozhovor s Eliškou Bicanovou (25), která je trenérkou HIIT (high intensity interval training = vysoce intenzivní intervalový trénink). Specializuje se i na zdravé stravování pomocí metody IIFYM, kterou popularizuje na svém FB profilu, kde ji můžete kontaktovat.
Co vám na metodě IIFYM tak vyhovuje?
Jím vyváženě, nemusím si odpírat věci, které mám ráda, přesto nemám hlad a hubnu. Jsem psychicky víc v pohodě, protože
nemusím na jídlo pořád myslet.
A to jste se svojí postavou dřív musela?
Od šestnácti jsem svoje tělo trápila různými dietami. Často jsem jedla tak málo, až to hraničilo s anorexií. Snažila jsem se třeba vyřadit ze stravy sacharidy, což je nesmysl. Přišla chvíle, kdy jsem byla vyčerpaná, měla špatnou náladu, a tak jsem snědla celou tabulku čokolády naráz.
Ovšem kdo ze stravy dokáže vyřadit sacharidy, vždycky přece zhubne!
Každý gram sacharidů na sebe váže tři gramy vody. Když je přestanete jíst, zhubnete. Vlastně tělo vysušíte. Ale copak se to dá vydržet celý život?
Těžko! V čem tedy spočívá stravování IIFYM?
Je založeno na tom, že tělo přijímá potřebné množství živin, a to nejen bílkovin a tuků, ale i v poslední době tolik nenáviděných sacharidů. Ty dokonce musí tvořit hlavní složku potravy. Je potřeba si (alespoň zpočátku)vážit porce a nepřekročit povolené množství.
A tohle lze celý život?
Určitě! Po několika měsících vážení odbouráte, protože už budete dobře vědět, co vaše tělo potřebuje.
Jak konkrétně jíte?
Snídám tvaroh s müsli, k svačině mám jablko, k obědu bulgur s kuřecím masem, k večeři lívance s vločkami a banán. Vím, že když si chci dát čokoládu nebo třeba víno, musím ubrat tuky či cukry jinde.
Za jak dlouho přijdou výsledky?
Je nutné mít trpělivost! Mluvím z vlastní zkušenosti. Vyzkoušela jsem různé diety, a když se do dvou týdnů nedostavil efekt, šmahem jsem je zamítla. Když jsem začala jíst podle IIFYM, rozhodla jsem se, že vydržím rok, než zhodnotím výsledky. A ty přišly! Metabolismus mi běží na plné obrátky a já se netrápím hlady.