Řecké tzatziki
? Potřebujete: 2 salátové okurky, 200?g řeckého jogurtu, 2 stroužky česneku, hrst čerstvého kopru, 1 lžičku olivového oleje, 2 lžičky citronové šťávy, sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti
1 Okurky oloupejte. Podélně rozkrojte a středy se semeny vydloubněte. Takto očištěnou okurku nastrouhejte najemno. Nechte ji chvilku v misce, pak odlijte přebytečnou tekutinu.
2 Jogurt promíchejte s prolisovaným česnekem, nasekaným koprem, olivovým olejem a citronovou šťávou.
3 Jogurtový dresink vmíchejte do nastrouhané okurky. Dochuťte solí a pepřem. Nechte vychladit a pak servírujte k masu, bramborám nebo zelenině.
Italská panzanella
? Potřebujete: 2 žluté papriky, 2 červené papriky, 20 plátků ciabatty, 500?g cherry rajčat, 100?g černých oliv, 4 lžíce kaparů, 8 listů bazalky, 100?ml olivového oleje, 3 lžíce vinného octa, 2 stroužky česneku, sůl, mletý pepř
1 Papriky dejte na plech a pečte je v troubě vyhřáté na 220?°C, až se na slupce začnou tvořit černé puchýřky. Pak je nechte v zakryté míse zchladnout.
2 V troubě na plechu upečte dozlatova plátky ciabatty.
3 Papriky oloupejte, zbavte semeníků a nakrájejte na proužky. Rajčata nakrájejte na poloviny. Upečený chléb nakrájejte na kostky.
4 Ve velké míse smíchejte nakrájenou zeleninu a chleba, olivy, kapary
a bazalku. Zalijte dresinkem z oleje, octa, česneku.
Chorvatská pljeskavica
? Potřebujete: 400?g hovězího masa, 400?g jehněčího masa, 3 lžičky mleté sladké papriky, 1 lžičku směsi koření čubrica, 100?ml perlivé vody, 2 menší červené cibule, 100?g sýra feta, sůl, čerstvě mletý pepř
1 Hovězí a jehněčí maso umelte. Pak ho v míse smíchejte. Přidejte mletou sladkou papriku, čubricu, sůl a pepř a promíchejte. Potom přilijte perlivou vodu a rukama promačkávejte, až se maso spojí a bude držet pohromadě.
2 Maso rozdělte na 8 dílů. Vytvořte z nich placaté karbanátky.
3 Rozpalte gril nebo grilovací pánev a pljeskavice (karbanátky) opékejte z každé strany asi 5 minut. Servírujte je s nakrájenou cibulí a rozdrobeným sýrem.