16. prosince 2018
Příčinou kašle, rýmy, nachlazení a dalších neduhů je slabá imunita, zaviněná nejčastěji špatnou stravou, nesprávnou životosprávou, znečištěným ovzduším či stresem. Jak zapracovat na jejím posílení?

„Náš imunitní systém je nastavený na boj proti mikrobům, ale nikoliv na chemický stres z toxických chemických látek. Základem prevence nemocí je tudíž starost o střevní mikrobiom a trávení, ve ­střevech totiž sídlí osmdesát ­procent imunity.

Jezte proto ideálně denně prebiotické a probiotické potraviny, mezi něž patří vláknina, česnek a cibule. Důležité jsou rovněž kvašené potraviny, obsahující živé ­bakterie,“ vysvětluje na úvod doktor David Frej z Centra funkční medicíny, který se specializuje na holistickou a přírodní léčbu. Ta je čím dál populárnější alternativou klasické léčby, neboť nahlíží na člověka jako na ­celek, to znamená, že kromě těla bere v úvahu i mysl, duši a emoce. Pokud chceme zůstat po celou zimu (a ideálně po celý rok) zdraví, měli bychom tak k sobě přistupovat i my sami.

Klid léčí

K srdci si můžeme vzít hned první radu pana doktora: „Dostatečně odpočívejte.“ Relaxace a meditace posiluje bílé krvinky, buňky zajišťující imunitu. Ideální doba vhodná pro krátkou meditaci je ráno po probuzení a večer před usnutím.

Důležitý je i pravidelný pohyb (stačí chůze), který posiluje imunitu, činnost srdce a zvyšuje množství kyslíku přecházejícího z plic do krve. A také dostatečný pitný režim – tekutiny pročišťují tělo a odplavují toxiny.

Co nám radí ájurvéda

Podobné principy vyznává i systém tradičního indického lékařství neboli ájurvéda. „Podle ájurvédy souvisí imunitní systém se silou našeho vnitřního neboli trávicího ohně ágní, s činností jater a harmonizovaným endokrinním systémem. První, co nám pomůže posílit imunitní systém, je správná strava, která nezatěžuje, ale naopak podporuje trávicí systém,“ zdůrazňuje Zuzana Klingrová, která se věnuje józe a tra­diční indické medicíně v Resortu Svatá Kateřina.

Podle zásad ájurvédy bychom měli v chladném období roku jíst teplé jídlo, vynechat saláty, smoothie a studené nápoje, které snižují ágní, a samozřejmě také smažená těžká jídla. S chladným obdobím je spojena sladká chuť, ájurvéda ovšem nenabádá přímo ke konzumaci sladkostí; ideální je pečená řepa, dýně, kukuřice, sladké ovoce. Ke slazení nápojů používejte pomerančovou šťávu nebo med (který by neměl být starší než půl roku), nikoliv cukr nebo umělá sladidla. Pro zimní období doporučuje Zuzana typické ájurvédské jídlo Kitchari. Je dobře stravitelné a pomáhá dodat tělu živiny. Recept najde­­te na konci článku.

„Pro posílení imunitního systému si provádějte automasáž teplým sezamovým olejem, který posiluje pokožku, vyživuje tkáně a pečuje o svalové úpony. Pomáhá vnímat přítomný okamžik, což harmonizuje roztěkanou mysl. Vhodné jsou také teplé aromaterapeutické koupele, použijte do nich zázvor, skořici, eukalyptus, cedr, rozmarýn, bazalku nebo kardamom,“ doporučuje Zuzana Klingrová. Naprosto zásadní je dodr­žovat pravidelný denní režim – chodit spát, vstávat, cvičit a jíst ve stejný čas.

S ájurvédou úzce souvisí i praktikování jógy, na podzim a v zimě jsou vhodné pozice, které podporují ágní a masírují vnitřní orgány. Prospěšná je ovšem ­jakákoliv pohybová aktivita, která podporuje krevní oběh, jako je kromě chůze nordic walking, běh na běžkách, chůze na sněžnicích.

Embed from Getty Images

Recept na typické ajurvédské jídlo Kitchari:

4–6 porcí

4 polévkové lžíce ghí nebo kokosového oleje
1 čajová lžička celého kmínu, lepší je římský kmín
1 malá cibule, nakrájená na kostičky
1 plátek čerstvého zázvoru, nakrájet na drobné kostičky
2 kousky kardamonu
2 stroužky česneku
1/4 čajové lžičky Garam masala kořenící směsi
1/2 čajové lžičky kurkumy
1 hrnek rozdělených mungo fazolí
1/2 hrnku dlouhozrnné rýže
sůl pro dochucení
5 hrnků vody

Postup:

Rozehřejte olej nebo ghí ve velkém hrnci na střední teplotě a přidejte kmín. Až ucítíte jeho vůni, přidejte cibuli, česnek a zázvor. Orestujte tak, aby byla průhledná, a přidejte kardamon, garam masala a kurkumu. Restujte po dobu 1 minuty a pak přidejte mungo fazole a rýži. Povařte po dobu 2 minut. Přidejte sůl, vodu a přiveďte k varu. Přikrejte pokličkou a na mírném ohni vařte 30 minut. Pravidelně promíchejte, aby se vám rýže a fazole neslepily. Pak odkryjte a zkontrolujte, zda jsou fazole a rýže měkká. Poté servírujte.

Rozhovor s lékařem Davidem Frejem, který se zabývá léčbou chronických, zejména civilizačních nemocí a ve své praxi kombinuje východní a západní medicínu, si přečtěte v aktuálním vydání Ženy a život.