Letní dort s jemným krémem a sladkým ovocem
Dort můžete nechat tak, jak je, bez krému na povrchu. Této úpravě se říká „naháč“. Edita zvolila elegantní lehké pomazání povrchu s prosvítajícími vrstvami. Na dort rozetřete zbylý krém ze slepování korpusů a po stranách ho stáhněte cukrářskou stěrkou.
? Čas na přípravu: 85 minut
? Množství: 12 porcí
? Potřebujete: na korpus: 60?g másla, 170?g hladké mouky, 50?g mandlové mouky, špetku soli, 7 vajec, 120?g třtinového cukru, 50?ml amaretta, 50?ml smetany 33%; na krém: 500?g mascarpone, 200?g žervé, 200?ml smetany 33%, 1 vanilkový lusk, 80?g moučkového cukru; na dokončení: 120?g jahodového džemu, směs
drobného ovoce, jemný krupicový cukr, mátu
? Postup:
1. Troubu zahřejte na 160?°C. Formu vymažte máslem a vysypte hrubou moukou nebo vyložte pečicím papírem.
2. Máslo rozpusťte a poté nechte vychladnout.
3. Mouku prosejte, přidejte mandlovou mouku, špetku soli a vše promíchejte.
4. Do prázdné mísy vyklepněte celá vejce. Přidejte cukr a společně vyšlehejte do pevné pěny.
5. Pak postupně přimíchejte rozpuštěné máslo. Pomocí gumové stěrky vmíchejte moučnou směs. A nakonec opatrně přidejte amaretto a smetanu.
6. Těsto naplňte do připravené dortové formy a pečte zhruba 45 minut při 160?°C. Po upečení ho nechte zcela vychladnout.
7. Na krém dejte do mísy mascarpone, žervé a smetanu. Vše promíchejte. Přidejte dřeň vyškrábnutou z vanilkového lusku a prosátý cukr. Vše vyšlehejte.
8. Prokrojený korpus pomažte z vnitřních stran marmeládou. Potom na vrstvu marmelády natřete krém a části korpusu spojte. Před konečnou úpravou nechte dort v lednici rozležet a zatuhnout.
Ovoce
? Na letní dort patří kopec ovoce. Borůvky, jahody, maliny a ostružiny stačí jen očistit a navršit. Nebo je můžete jako Edita obalit v krupicovém cukru.
Varianty
Edita má spoustu nápadů na ta nejlahodnější spojení různých ingrediencí při pečení dortu. Zkuste alespoň některé z nich.
? Ořechový korpus s rumem a bílou čokoládou.
? Makový korpus s citronem a k tomu skořicový krém.
? Vanilkový korpus, karamelový krém, švestky v rumu a čokoládě.