26. července 2017
Kurz vaření v Provence se koná na usedlosti Domaine des Peyre pod vedením kuchaře Oliviera Gouina. Vaření s ním má romantické kouzlo, i v zástěře totiž vypadá jako mušketýr.

Jak kurz vaření probíhal, se dočtete v aktuálním vydání Ženy a život, které je právě v prodeji. Najdete v něm i tři recepty na vynikající svačinky po provensálsku. 

Na tomto místě vám přinášíme recept, jak připravit fantastické Provensálské skřivany neboli Hovězí závitky v zelenině.

 
Pro 5 osob potřebujete:

15 tenkých plátků hovězího masa (dělat jen z hovězího!)
250 g mrkve
250 g cibule šalotky
50 g petržele
1,5 hlavy česneku
25 g rajčatového koncentrátu
1/2 dl bílého vína
1 bouquet garni, tedy svazek koření
máslo
olivový olej
Postup:
Připravte si “skřivany”: Plátky hovězího masa rozklepejte hodně na tenko. Položte tři plátky na sebe, smotejte je, spíchněte jehlou – a máte jednoho skřivana.
Připravte si bouquet garni, tedy svazek nebo sáček bylin, který se vaří s pokrmem, ale před podáváním se vytahuje. U masa se většinou dává bazalka, oregano, saturejka, šalvěj, rozmarýn a bobkový list.
V hrnci rozehřejte máslo s olivovým olejem, osmahněte skřivany a odložte je na talíř.
Do hrnce dejte nakrájenou zeleninu a přidejte rajčatovou šťávu. Pak tam vraťte zpět skřivany, deglazujte bílým vínem a vše vařte v mírném varu při nízké teplotě po dobu asi 2 hodiny zaklopené pokličkou. Hlídejte, aby se nepřipálilo. Nejlépe je dát hrnec do trouby na 180 °C.
Podávejte s těstovinami, např. tagliatelle.