ZÁKLADNÍ POSTUP
1. Ovoce očistěte a nakrájejte na půl. Zakápněte citronovou šťávou a vařte za stálého míchání cca 10 minut, do změknutí.
2. Přidejte příslušné množství pektinu a cukru a za stálého míchání vařte dalších 5 minut. Poměr cukru a pektinu na 1?kg ovoce najdete v našich recepturách nebo v tabulce na pektinu. Musíte počítat s tím, že každé ovoce želíruje jinak, nejen podle druhu, ale i podle zralosti.
3. Udělejte želírovací zkoušku. Na studený talířek nalijte lžíci horkého džemu. Po krátkém vychladnutí by měl zatuhnout. Pokud se tak nestane, džem ještě 5 minut povařte nebo přidejte pektin a povařte. Množství pektinu ovlivní strukturu hotového produktu. Váš domácí džem může být jedinečný právě tím, že není tak tuhý jako ty kupované.
NÁŠ TIP: Aby se džem povedl
S ovocem při očišťování zacházejte jako v rukavičkách, aby nevytekla šťáva. Hotový džem můžete podle chuti dosladit. Množství cukru záleží na tom, jak je ovoce zralé a jak sladký džem vám chutná. Také množství pektinu
se může lišit. Kolik ho použijete, závisí na druhu ovoce a jeho zralosti. Čím je ovoce zralejší, tím méně má vlastního
pektinu.
Vyzkoušejte: Višňový džem s karamelem a skořicí
? Čas na přípravu: 40 minut
? Množství: 4 malé sklenice
? Potřebujete:
800?g višní
200?g cukru krupice
5 kusů celé skořice
8?g pektinu citrusového
(3 až 4 lžičky)
1. Připravte si vyvařené skleničky a nechte
je na utěrce vyschnout. Višně zbavte stopek a vypeckujte je.
2. Z cukru v kastrolu vytvořte světlý karamel. Vložte do něj vypeckované višně a podlijte je malým množstvím vody. Přidejte skořici a vařte zhruba 13 minut.
3. Pak přidejte pektin a za stálého míchání povařte další 3 minuty.
4. Z hotového džemu vyndejte celou skořici. Nalijte ho do čistých sklenic zhruba 2?cm pod okraj. Naplněné sklenice zavíčkujte, postavte na utěrku dnem vzhůru a nechte je vychladnout.
Pokud máte dostatek jahod, poradíme, jak zpracovat i ty... Čtěte dál!