Skvěle chutnají všechny. Které si vyberete?
Přeničné pukance
? Zrna pšenice, a hlavně špaldy, mají nízký glykemický index a velké množství minerálů i vitaminů skupiny B. To platí i pro tepelně upravené pukance.
? Výborné jsou ochucené medem. Pak je můžete mlsat samotné, zalité mlékem nebo s ovocem.
Pufovaná quinoa
? Tato obilovina je zdrojem energie, dodává organismu důležité látky. I v pufované podobě obsahuje mnoho bílkovin a spolehlivě
vás zasytí.
? Je lahodná vmíchaná do tvarohu, sladkých kaší, bezlepkových snídaňových směsí či pečiva.
Pufovaný amarant
? Během procesu pufování zrno amarantu zvětší objem až šestinásobně. Zvýší se i jeho nutriční hodnoty a stane se z něj extrémně výživná bezlepková obilovina.
? Skvěle se hodí do jogurtu, sypkých müsli a müsli tyčinek, do směsi na bezlepkové pečivo i cukroví.
Dýňová semínka
? Olej z těchto semen má zvláštní nasládlou chuť. Je velmi zdravý, ale nesmí projít tepelnou úpravou. Nejvíc jsou dýňová semínka ceněna pro vysoký obsah zinku, fosforu a tryptofanu.
? Celá loupaná jsou výborná v cereáliích i na mlsání, nasypaná na pečivo s pomazánkou, do salátů nebo na hladinu polévky.
Lněná semínka
? Existují hnědá a zlatá lněná semínka. Ta zlatá mají jemnější, ořechovou chuť. Olej, který obsahují, je bohatý na omega-3 mastné kyseliny, spousty minerálů a lignany bránící vzniku rakoviny.
? Používejte je v tepelně neupravené formě a pokud možno rozdrcená. Nejlepší je kombinace s kousky jablka a karotky.
Chia semínka
? Drobná semínka jihoamerické šalvěje hispánské po namočení zvětší svůj objem až dvanáctkrát a vytvoří jemný gel stejně jako česká lněná semínka. Jsou také dobrým zdrojem mnoha minerálů.
? Namočit se mohou do vody, ovocné či zeleninové šťávy, živočišného, kokosového nebo obilného mléka – tím se vytvoří hustý pudink.