Základní pravidla, jak zvýšit vlastní obranyschopnost, shrnuje praktická lékařka Pavla Myslíková z Lékařského domu Praha 7.
1. Jídlo, spánek, pitný režim
Mezi tradiční tipy, jak posilovat imunitu, patří pravidelný pohyb, zdravé a vyvážené stravování, notná dávka vitaminů hlavně z ovoce, zeleniny a kvalitního (především rybího) masa, dostatečný spánek a pravidelný pitný režim. Velkou roli hraje i dobrá nálada!
2. Nepřetápět
Přestaňte na podzim a v zimě přetápět místnosti. Přehřátý vzduch vysušuje nosní sliznici, čímž se usnadňuje proces nakažení. Pro organismus nejsou vhodné ani přechody s velkými teplotními rozdíly.
3. Vitaminy nade vše
http://gty.im/857408114
Nešetřete ovocem a zeleninou, důležitým zdrojem vitaminu C jsou především citrusové plody. V jídelníčku by na podzim neměly chybět ořechy, luštěniny a listová zelenina, které jsou zdrojem důležitých minerálů a vitaminů (např. hořčík, zinek, vitamin E a D). Přírodním antibiotikem je česnek, na posílení funguje i hlíva ústřičná.
4. Kysané výrobky
silná imunita vzniká ve zdravém střevě, proto je nutné zařadit potraviny, které podporují správné zažívání a trávení: kyselé zelí, jogurty a hlavně kysané mléčné výrobky.
5.Otužujme se!
nepodceňujte otužování. Jde o nejlepší prevenci nachlazení, rýmy i angíny, navíc pomáhá snáze se přizpůsobit teplotním výkyvům. Nejvhodnější je otužování od dětství, ale začít s ním můžete kdykoli. A určitě ho neomezujte jen na podzim a zimu, jde o celoroční, potažmo celoživotní aktivitu. Začínejte postupně, od otírání žínkou namočenou ve studené vodě ke každodenní chladné sprše celého těla.