26. ledna 2016
A navíc se může stát i léčebným balzámem pro vaše zažívání i omlazující kúrou pro vaši pleť. Nechte se zlákat voňavým kouřícím talířem plným dobrot.

Energetická zeleninová polévka

S kostičkami jemné máslové dýně a dietní cukety, se superzdravým kadeřávkem a obilninou quinoou plnou bílkovin.

Máslová dýně má neutrální chuť, proto ji můžete použít na mnoho způsobů. Je plná karotenoidů, což jsou antioxidanty rozpustné v tucích. Krátkým orestováním dýně na oleji z ní dostanete maximum této látky, která pomáhá chránit vaši kůži. Říká se, že dýně je potravinou proti stárnutí.
Kadeřávek, jehož tuhé listy mají tmavě zelenou barvu, dodá vašim svalům hořčík a kostem vápník. Jezte ho co nejméně tepelně upravený.
Quinoa má vysoký obsah bílkovin a velmi nízký glykemický index, takže z ní energii čerpáme pomalu a dlouho.

● Čas na přípravu: 35 minut
● Množství: 4 porce
● Potřebujete: 2 lžíce olivového oleje, 1 nadrobno nakrájenou hnědou cibuli, 4 podrcené stroužky česneku, 1/2 malé máslové dýně, oloupané a nakrájené na kostky, 50 ml bílého vína, 1,5 l zeleninového vývaru, 1 menší cuketu (zhruba 400 g), očištěnou a nakrájenou na kostičky, 2 listy kadeřávku,150 g quinoy, 100 ml bílého octa, 4 vejce, lístky petržele, sůl, barevný pepř

● Postup:
1. V hrnci zahřejte olej. Vsypte cibuli, česnek a kostičky dýně a na mírném ohni vše opékejte asi 6 minut, až dýně lehce zezlátne. Pak zalijte vínem a nechte zprudka odvařit. Zalijte vývarem a přiveďte k varu. Pak teplotu ztlumte, přidejte cuketu, nadrobno nasekaný kadeřávek a quinou a na mírném ohni vařte asi 15 minut, až bude quinoa i zelenina měkká. 

2. Mezitím v menším hrnci přiveďte k varu zhruba 1 litr vody s octem. Vejce postupně vyklepněte do naběračky a ponořte do mírně bublající octové vody. Vařte je 3–4 minuty. Pak vodu slijte. Hotovou polévku rozdělte do misek. Na každou porci přidejte jedno uvařené zastřené vejce a ozdobte lístky petržele.

Další skvělé recepty najdete v nové Ženě a život na straně 89-95!