12. ledna 2016
Pronikněte s námi do tajů špikování.  

Tuk na mase prošpikujte sladkým ovocem, do masa vetkněte bylinky či kořenovou zeleninu a zeleninu provoňte zázvorem a česnekem. Všechny vůně a chutě se prolnou a znásobí.

Treska špikovaná rozmarýnem a citronovou kůrou

● Čas na přípravu: 45 minut
● Množství: 4 porce
● Potřebujete: 800 g tresky, sůl, čerstvě mletý černý pepř, 1 citron v biokvalitě, 4 stonky rozmarýnu, 4 lžíce olivového oleje; na přílohu: 2 červené papriky, 2 žluté papriky, 1 malou cibuli, 2 stroužky česneku, 3 lžíce olivového oleje, 1 lžičku hnědého třtinového cukru, 1 lžičku mleté sladké papriky, 1/2 lžičky mleté pálivé papriky, 1/2 lžičky mletého kmínu, 4 lžíce rajského protlaku, sůl, pepř

● Postup:
1. Filet tresky osolte a opepřete. Z citronu nejprve okrájejte kůru bez bílé slupky a nakrájejte ji na proužky. Pak z něj vymačkejte šťávu a smíchejte ji s olejem. Rozmarýn nastříhejte na menší kousky. Rozmarýnem a kůrou prošpikujte filet ryby. Přendejte rybu do pekáče vyloženého pečicím papírem a potřete olejem s citronovou šťávou. Pečte 15–20 minut v troubě vyhřáté na 180 °C.

2. Papriky očistěte a nakrájejte na proužky. Cibuli a česnek nakrájejte nadrobno. Na oleji nechte zesklovatět cibulku, přidejte česnek a papriky a opékejte asi 5 minut. Přidejte cukr, obě mleté papriky a kmín a krátce orestujte. Vmíchejte rajský protlak, osolte, opepřete a duste ještě asi 3–5 minut, až budou papriky měkké.

3. Upečený filet ryby nakrájejte na porce a servírujte s paprikovou směsí.

Další skvělé recepty najdete v nové Ženě a život na straně 80-85