Příchod nového roku s sebou obvykle přináší dlouhý seznam předsevzetí. Nezřídka podléháme nejrůznějším trendům. Jíst pětkrát denně, nejíst bílé pečivo, jíst cereálie, nejíst mléčné výrobky... a u většiny z nich vydržíme nanejvýš několik týdnů.
PRAMENY MINULOSTI
Mezi způsob stravování, který je tu už tři tisíce let a zatím nepodlehl žádné módní vlně, patří ájurvéda, jejíž kořeny sahají do Indie. Na člověka se dívá jako na souhru specifických znaků. Dělí nás do skupin podle typu postavy, kvality spánku, nejčastější nálady a řady dalších aspektů. Ájurvéda se samozřejmě netýká pouze stravování. Je věděním o životě a zahrnuje také léčbu, hygienu fyzickou i duševní, masáže, cvičení...
„Ájurvéda je vitální nauka o životě jako takovém, není strnulá, i když je tisíce let stará. Bere v potaz momentální a dané nastavení člověka, podnebí, ve kterém žije, i jeho životní záměr, ke kterému ho dokáže zdravě směrovat. Jelikož je každý zcela jedinečná a neopakovatelná bytost, může být i strava velmi individuální. Základní principy vycházejí z daného poměru elementů v každém z nás. Jinak se bude stravovat šedesátikilová jogínka v létě v jižní Indii, starý člověk v zimě v horách, či vyčerpaná podnikatelka na podzim v Praze,“ popisuje individální přístup ájurvédy Kamila Brenková (kamilabrenkova.cz), která se jí věnuje již dlouhá léta a pro své příznivce organizuje také speciální pobyty.
Podstatou správného stravování je nejen vědět, co přesně jíte, ale také jaký máte k jídlu vztah, naučit se vnímat sama sebe, používat selský rozum a vzpomenout si na moudrost našich babiček.