6. října 2017
Pokud hledáte alternativu ke kakau a melta i caro už vás nebaví, je tu karob. Překvapí vás jeho vlastnosti a mohou ho i celiaci.

Jsem asi jediný člověk na světě, co nemá rád kakao a čokoládu. Když ještě přihlédneme k tomu, že jsem žena, je to pravdu trochu divné. Proto jsem vždy hledala alternativu, s kterou to tak trochu ošulím. Narazila jsem na karob a bylo jasno. Tenhle hnědý prášek je získáván z dřeviny, které se říká svatojánský chléb nebo rohovník. Roste ve středomoří a není žádnou novinkou. Oblíbený byl už ve starověkém Řecku a Egyptě.

Oproti kakau je zdravější. Má o třetinu méně kalorií než čokoláda a 17x méně tuku! Můžete si ho dát i při hubnutí a ještě vyplavíte ze svého těla trochu cholesterolu. Neobsahuje kofein, takže nezrychlí tep a vy v klídku usnete. Je přirozeně sladký. Nemusíte tak doslazovat a zvedat hodnoty, které nechcete. A je skvělý pro celiaky. Pokud nemůžete lepek, karob je jasná volba!

A obsahuje samé dobré věci

vápník:  3x více než mléko nebo kakao
vláknina: pektin a lignin – dobré při trávení
vitamín E a vitamíny skupiny B
draslík
hořčík
kyselina listová
mangan
fosfor
selen