22. března 2018
Každý Čech ročně spořádá přes 250 vajec. To není málo! Čím dál víc nás proto zajímá, kde slípka vejce snesla. Jak se to dá zjistit?

TRIKY, JAK SI OVĚŘIT ČERSTVOST VAJEC

Reálná trvanlivost vejce je zhruba tři týdny, nedoporučuje se však konzumovat vejce starší 14 dní.

Plavec – čím je vejce starší, tím víc je v něm vzduchu. Když vejce vhozené do vody klesne ke dnu, je čerstvé, pokud plave, nejezte ho.
Konzistence – čím je vejce starší, tím tekutější je žloutek. Pokud vám tedy nejde snadno žloutek oddělit od bílku, není vejce čerstvé.
Šplouchání – pokud zatřesete čerstvým vejcem, neměli byste slyšet téměř žádný zvuk. Pokud vydává vejce šplouchavý zvuk, není čerstvé. Tato metoda má tu výhodu, že ji můžete vyzkoušet rovnou v obchodě.

Většina vajec na tuzemském trhu pochází z velkochovů. „Kde bylo vejce sneseno, zjistí zákazník snadno podle označení na skořápce – způsob chovu určuje první číslice vyražená na vejci. Klecový chov je označen číslem tři a v celkové produkci vajec tvoří 87,58 procenta, dvojka značí halový chov, volný chov je značen číslem jedna. Nejmenší podíl – 0,3 procenta – představuje ekologický chov značený nulou,“ řekla Gabriela Dlouhá, předsedkyně představenstva Českomoravské drůbežářské unie. „Pokud má zákazník zájem o vejce z volného nebo ekologického chovu, musí pro ně zamířit k lokálním prodejcům. Supermarkety nabízejí zpravidla vejce pouze z nehumánních klecových velkochovů. V nich existuje mnohem větší riziko přenosu chorob. To je mnohdy potlačováno preventivní dávkou antibiotik – lidé tak spolu s vejci konzumují i antibiotika,“ doplnil Martin Prokop, autor projektu zfarmydomu.cz.

Zákazníky ajímá i původ vajec. Nejvíce se jich do Česka dováží z Polska. Poznat, ze které země ale vejce pochází, je pro zákazníky často obtížné. „Současná legislativa umožňuje, že vejce prodávaná v obalech s uvedenou zemí původu Česká republika vůbec nemusí pocházet z Česka. Za zemi původu se totiž podle zákona považuje země, kde došlo k jejich poslední podstatné úpravě, a za tu se považuje i balení. Odkud vejce skutečně pochází, uvádí kód vytištěný přímo na skořápce – zemi původu označují písmena za první číslicí,“ upozornil Martin Prokop.

Odkud vejce pochází, má samozřejmě vliv i na jeho kvalitu. Jedním z nejrozšířenějších mýtů je ten, že kvalitní vejce se pozná podle barvy žloutku. Tu už ale umějí chovatelé uměle „vylepšit“. „Chovatelé mohou do krmiva slepic přidávat barvivo, díky kterému je potom vaječný žloutek sytě žlutý,“ řekl Martin Prokop.