Například recept na kapra smaženého v trojobalu přinesla do české kuchyně až Magdalena Dobromila Rettigová a je převzatý z kuchyně rakouské. Do té doby se kapr připravoval převážně na černo. Přitom jeho vazba s vánoční tabulí není úplně dlouhá. Pevně se dvojice kapr – salát ustálila až v polovině 20. století spolu s příchodem bramborového salátu, který k nám zavítal z Ruska a je postaven na základě salátu Olivier. A i ten dostál mnohých změn podle krajových i rodinných zvyklostí.
Z čeho čerpat inspiraci, pokud chceme dodat vánoční tabuli nádech staročeské kuchyně? Jídla před dobami kapra s bramborovým salátem budiž nám inspirací.
Černý kuba byl oblíbeným jídlem na Štědrovečerní tabuli. Jednoduché jídlo, kdy se k osmažené cibulce přihodí kroupy a po chvíli restování se celé zalije vodou a povaří do měkka. Poté kroupy přesypeme do vymaštěného pekáče spolu s restovanými houbami. Můžeme přidat nadrcený česnek, který se ale dřív na Štědrý večer házel kohoutovi, aby po něm lidé podle pověry nebyli zlí. Což mimo jiné potvrzuje i slavná báseň Štědrý večer ze sbírky Kytice Karla Jaromíra Erbena:
„Hoj, ty Štědrý večere,
ty tajemný svátku,
cože komu dobrého
neseš na památku?
Hospodáři štědrovku,
kravám po výslužce;
kohoutovi česneku,
hrachu jeho družce.“
A proč je vlastně kuba černý? To od houby Stroček trubkovitý, kterou dnes ale nahrazuje převážně Hřib modrák, takže barva nebývá tak intenzivní.
Hrách měl na vánočních stolech staročechů nezastupitelné místo. K obědu hrachová kaše a k večeři místo rybí polévky právě ta hrachová! Den předem hrách namočíme, poté slijeme a v čisté vodě vaříme do měkka. V půli vaření přidáme na kostičky pokrájený celer a loupané brambory. Zahustíme zásmažkou a dochutíme solí a pepřem. Jednoduchá a chutná polévka a skvělá alternativa mnohdy neoblíbené rybí polévky. Navíc mělo pojídání luštěnin zajistit zvelebení rodinného majetku.
Milovníky sladkého jistě potěší rychlý jahelník. Dva hrnky spařených jahel a jeden hrnek spařené rýže promícháme se sušenými švestkami, křížalami a pokrájeným jablkem. Přidáme hrnek přepuštěného máslo a podle chuti dosolíme nebo osladíme. Vložíme na vymaštěný plech, zalijeme mlékem a zapečeme.
Novoroční tabuli pak mnohým z nás ozdobí čočka na kyselo. Tu jíme tradičně proto, abychom po celý rok neměli hluboko do kapsy. Inspirovat se ale můžeme i ve světě – například v Bulharsku jsou tradičním vánočním jídlem fazole.
Štědrovečerní menu našich předků bylo o mnoho zdravější než to dnešní. Tabule byla složena ze všeho, co se urodilo a pokrmy se připravovaly především z luštěnin, brambor a obilovin. O co chudší byla skladba, o to více chodů bylo – mnohdy se večeře skládala až z 9 různých jídel a hladové kručení v břiše tedy určitě nehrozilo.
Vánoční tabule dnes jako dříve – načerpejte inspiraci
| foto: Shutterstock, Bauer Media
Jarní botník potřebuje jediné: tenisky. Frčí květy nebo retro nádech
Kozačky a válenky už dávno leží na dně botníku, ale na chůzi téměř bosou nohou to ještě není. Co si pořídit pro toto...
Horoskop pro každé znamení na 19. týden roku 2024
Jaké budou první květnové dny podle hvězd? Čeká nás radost, nebo stres? Panny, neplánovaně si musíte uklidit ve...
{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}
{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}
Ukliďte si domov a uspořádejte si život. Pár tipů, jak začít
Uklidit si kolem sebe pomáhá uklidit si mysl, tvrdí buddhističtí mniši. Důkladné gruntování totiž někdy může být...
Správná dvojka nejsou jen džíny a košile. Spárujte si ty nej kousky
Věrné přátelství nepojí jí jen Boba a Bobka, králíky z klobouku, ale také některé kousky oděvu. Nevěříte? Džíny a...
Zdraví vlasů začíná v pokožce. Máme pár tipů, jak jí zlepšit kondičku
Zimní čepice jsou už hudbou minulosti a vaše vlasy si konečně užívají volnost. Tedy, mohly by… pokud jim s tím...
PARTY roku v pražských Letňanech představila vesmír plný zážitků
Nezapomenutelná IQOS PARTY připravila návštěvníkům v pražských Letňanech večer plný unikátních zážitků, jejichž...
Jaro je ideální čas na restart. Dejte šanci novým začátkům
Mnoho lidí jaro vidí jako šanci na nový a mnohem lepší začátek. A mají pravdu, vše se probouzí, ve vzduchu vládne...
Rozpoznejte škodlivé myšlenky a zbavte se jich. Tak těžké to není
Nejsou vidět, ale dokážou vám zničit vztahy, náladu i zdraví. O čem je řeč? O dojmech, emocích a představách, které...
Žijte udržitelně. Máme pár tipů, jak snadno chránit naši planetu
Když se řekne domov, většina z nás si vybaví místo, kam se rádi vracíme, kde se cítíme v bezpečí a o něž bychom...