5. listopadu 2018
Mladá svatomartinská vína jsou vlastně první ochutnávkou nové úrody. Podle odborníků bude letošní ročník velmi zdařilý. Jak si tato vína nejlépe užít?

Kde se vzala tradice Svatomartinských vín?

Tradice sahá hluboko do historie, až na dvůr císaře Josefa II. Začátkem listopadu končila většině poddaných u sedláků služba, vyrovnávaly se smlouvy, hodovalo se a dojednávala se služba pro rok následující. Vše bylo završeno přípitkem mladým vínem. Tradicí se pak stalo, že se mohou slavnostně otevřít na svátek sv. Martina 11. listopadu v 11 hodin.

„Svatomartinská vína jsou svěží, šťavnatá a lehká. Bílá a růžová se vyznačují světlou až čirou barvou, jsou jiskrná, červená naopak odstínem granátové nebo rubínové s fialovými odlesky. Všechna bývají ovocitá s příjemnou kyselinkou, a to jak v chuti, tak v aroma“ uvádí Josef Svoboda, ředitel Habánských sklepů.

Jak je skladovat, servírovat a pít?

Svatomartinská vína, na rozdíl od archivních a vyzrálých, nabízejí především osvěžení a požitek z lehké ovocné chuti. Hodí se na denní pití a k posezení s přáteli, méně pak ke slavnostním příležitostem. „Svatomartinská vína v žádném případě nejsou určena k archivaci. Spojení se svátkem svatého Martina má svůj význam. Vína otevřená v tento den už stihla získat svůj charakter, zároveň si stále zachovávají mladost a svěžest. Měla by být vypita ideálně do konce roku, nejpozději však do Velikonoc, kdy se začnou jejich typické vlastnosti vytrácet,“ radí Josef Svoboda. Skladována by měla být při teplotě do 18 stupňů Celsia a v přítmí. Bílá a růžová vína je vhodné podávat při teplotě 5-7 stupňů Celsia, červená v rozmezí 10-12 stupňů.

K čemu si je nalít?

Tradičně jsou mladá vína spojována se svatomartinskou husou. Možnosti párování s pokrmy jsou ale mnohem pestřejší.
Bílé odrůdy se kromě drůbeže podávají k sladkovodním rybám, jako je pstruh či candát. Hodí se ale i k těstovinám, například spaghetti carbonara, pizze a jemně slazeným dezertům.

Růžová vína se hodí k ovocným i smetanovým dezertům, jako je hruškový závin, švestkový nebo jablkový koláč.

Červená svatomartinská s vyšším obsahem tříslovin výborně doplní tučnější jídla, vyniknou například v kombinaci se zvěřinovými specialitami či tradiční propečenou husou.

Odrůdy Svatomartinských vín

Vína prodávaná pod značkou Svatomartinská je povoleno vyrábět pouze z těchto odrůd:
• Bílé víno: Müller Thurgau, Veltlínské červené rané, Muškát moravský
• Červené víno: Modrý Portugal a Svatovavřinecké
• Růžové víno: Modrý Portugal, Zweigeltrebe a Svatovavřinecké