27. října 2017
Je tak lahodný, že může nahradit steak i těsto na pizzu. Je plný vitaminu C, proto neváhejte a dejte si ho občas i v syrové podobě.

3 recepty – z pánve, z trouby a bez vaření

Po květáku můžete sáhnout, když spěcháte, i když máte chuť na něco opravdu delikátního.

1. Pečený květák

Na plátky nakrájejte 1/2 květáku. V pánvi zahřejte 1 lžíci olivového ­oleje a plátky květáku v něm opékejte 2 minuty z každé strany. Pak je 15 minut dopečte v troubě vyhřáté na 180 °C. V míse smíchejte 1 lžíci olivového oleje, 2 lžíce vinného octa, 2 lžíce medu, 1/4 lžičky kari koření a špetku soli a tímto dresinkem ochuťte 2 hrsti salátových listů, hrst koriandru i pečený květák.

2. Květáková pizza

Květák rozeberte na růžičky, 10 minut je povařte v páře a rozsekejte nadrobno. Přidejte 1 vejce, 100 g nadrobno nakrájené mozzarelly a zpracujte těsto. Na plech vyložený pečicím papírem zformuje menší pizzy. Pečte je 20 minut v troubě vyhřáté na 250 °C. Rajský protlak smíchejte se špetkou soli a potřete jím povrch těsta. Pak na pizzu naskládejte plátky sušené šunky a mozzarelly. Pečte 10 minut a ozdobte bazalkou.

3. Květákový kuskus

Rozeberte na růžičky 1/2 květáku a rozmixujte je na drobné kousky velikosti rýže. Petržel nasekejte nadrobno, budete potřebovat asi 1/4 hrnku. ­Středů se semínky zbavte 2 rajčata a 1/2 oloupané okurky a zeleninu ­nakrájejte nadrobno. Nasekejte najemno 1 jarní cibulku. Rozmixovaný květák smíchejte s petrželkou a zeleninou. Ochuťte citronovou šťávou, olivovým olejem a solí.