16. října 2018
Mnozí dnes cukru přezdívají bílý jed. Podle jiných je jeho konzumace nezbytná, zvláště při fyzické zátěži. Co z toho, co víme o cukru, je pravda a co mýtus?

Jaké dopady může mít konzumace cukru na naše zdraví? „Nadměrná konzumace cukru způsobuje zubní kazy, vede k nadváze a obezitě a způsobuje inzulinovou rezistenci. Ta může mít za následek metabolický syndrom, cukrovku, vznik srdečně cévních onemocnění,“ vyjmenovává hlavní nutriční specialistka Světa zdraví Ing. Monika Bartolomějová.

Zásadní v tomto případě je množství cukru, které člověk konzumuje. „Lidský metabolismus si dokáže s cukrem poradit, ale jeho kapacity jsou omezené. A při nadměrném množství je jeho konzumace vždy škodlivá a zdraví ohrožující,“ upřesňuje Bartolomějová. A dodává, že cukr ve stravě nepotřebujeme, protože tělo si jeho potřebné množství vytváří samo, a to i při nízkosacharidové stravě.

Věděli jste, že…

…ovocný cukr (fruktóza) škodí při zvýšené konzumaci ještě více než ostatní cukry? Stejně tak není možné považovat za zdravé hnědý cukr, med, melasu nebo nejrůznější sirupy, i když obsahují některé vitamíny a minerální látky.

Cukr nepotřebují ani vrcholoví sportovci

Častým mýtem je, že cukr je nutný při fyzické zátěži, což Bartolomějová rovněž vyvrací: „Dosud nebylo prokázáno, že by byl cukr nezbytný k tomu, aby měl člověk energii na sport. Jako zdroj sacharidů postačí ty komplexní. V současnosti naopak mnozí sportovci inklinují k nízkosacharidové stravě s navýšením tuků.“

Hlavní trenérka fitness centra pro ženy Contours Mgr. Kateřina Hollerová se však s tímto názorem příliš neztotožňuje. „Nejsem zastáncem nízkosacharidového stravování, zvlášť pokud je člověk laik a nedokáže si správně spočítat celkový kalorický příjem. Obvykle pak dochází k tomu, že konzumuje malé množství sacharidů i tuků a dostane se až pod bazální metabolismus. V kalorickém deficitu člověk sice zhubne, ale kromě následného jojo efektu si může udělat zásek do metabolismu v podobě jeho zpomalení, které může být i nevratné nebo jen obtížně napravitelné. Dbejte proto raději na dlouhodobě zdravou stravu s přiměřeným množstvím komplexních sacharidů a bílkovin,“ radí Hollerová.

Výživově hodnotných sacharidů se nebojte

Embed from Getty Images

Ačkoliv se názory odborníků na nutnost a množství sacharidů ve stravě liší, shodují se v tom, že by člověk měl přijímat zejména kvalitní a výživově hodnotné sacharidy a měl by dávat přednost potravinám s nižším glykemickým indexem.

Jako zdroj sacharidů se doporučuje zařazovat kromě zeleniny i luštěniny, škrobnatou zeleninu nebo žitný chléb či ovoce. Občas je možné sáhnout i po jáhlách, quinoi, pohance či amarantu. „Vhodným zdrojem sacharidů jsou také luštěniny jako hrách, fazole, čočka, cizrna a sója,“ doplňuje Hollerová.

Věděli jste, že…

… potraviny s nižším glykemickým indexem mají větší sytící schopnost a nevyvolávají tak rychle chuť na další jídlo jako potraviny s vysokým glykemickým indexem?

Co je tedy nejdůležitější?

„Jestliže chcete zhubnout a štíhlé a zdravé tělo si celoživotně udržet, zvyšte ve stravě podíl kvalitních tuků na úkor sacharidů či podíl hodnotných sacharidů na úkor cukrů a rafinovaných sacharidů,“ stojí si za svým Bartolomějová.

Pozornost věnujte tomu, jaký má daná potravina glykemický index. Vždy dávejte přednost potravinám s nízkým glykemickým indexem a mějte na paměti, že čím delší je doba vaření, tím vyšší je glykemický index.

Při přípravě jídel zkuste používat kvalitní ocet, který zpomaluje trávení a snižuje glykemický index.

Nevěřte tomu, že nezdravou stravu spálíte sportem. „Díky pravidelnému pohybu si můžete dopřát více jídla nebo si občas zahřešit, ale nespoléhejte na to, že když budete jíst denně nezdravě či nadměrné množství, budete mít štíhlou a zdravou postavu,“ uzavírá trenérka Hollerová.

Věděli jste, že…

… cukry jsou jednoduché sacharidy ? Složité sacharidy jsou škroby, vláknina a polysacharidy z řas. V potravinách najdeme i oligosacharidy, které jsou zdraví prospěšné, protože slouží jako prebiotikum.