22. prosince 2017
RAW – zaklínadlo mnoha celebrit i bloggerek, stejně jako před časem BIO nebo EKO. Co se vlastně pod tímhle módním slovem skrývá?

Úprava

Raw, neboli syrový, ve své podstatě znamená, že veškeré potraviny jsou upravované za studena, respektive do teploty maximálně 42˚C. Nevaří se, nepečou, nepasterizují ani nepraží. Ptáte se proč? Tento způsob úpravy totiž umožňuje zachovat v potravinách vitamíny, minerální látky, enzymy a další důležité živiny. Rawfood si tak ponechává maximální výživové hodnoty. Neznamená to ale, že musíte jíst krvavé steaky – raw strava je totiž veganská a zahrnuje hlavně zeleninu, ovoce, semínka a oříšky.

Proč vyzkoušet?

Není to úplně sexy důvod, proč vyzkoušet tenhle trend, ale syrová strava pomáhá zlepšovat trávení. A k čemu že je to dobré? Rawfood má detoxikační účinky, což znamená, že podporuje vylučování škodlivých látek a toxinů. To pomáhá nastartovat metabolismus, spalování a tím pádem přispívá k hubnutí. To už za vyzkoušení stojí, ne? Potřebujete ještě další důvod? Rawfood je také bohaté na antioxidanty, které zabraňují projevům stárnutí. Můžete tak vyzkoušet detox třeba s kámoškou, abyste měla parťáka!

Tak co, nalákali jsme vás aspoň trochu? Chcete rawfood ochutnat? Vyzkoušejte některou z mnoha raw kaváren, cukráren nebo restaurací, které u nás v poslední době vznikly a přesvědčte se! Dobrou chuť!

Náš tip: Alternativní směry ve stravování