20. října 2018
Zájem o letošní XII. ročník prestižního festivalu šampaňského Grand Jour de Champagne 2018 je enormní, zbývá už jen pár míst na vybrané akce. Co návštěvníky letos čeká?

Organizátoři museli pro velký zájem navýšit počet míst na Champagne banket **michelinských šéfkuchařů Glenna Viela a Andrého Chariala, a přesunout tak jeden večer z francouzské ambasády do stejně reprezentativních, ale kapacitně větších prostor Francouzské restaurace Obecního domu (středa 7. listopadu 2018 od 20:00 hodin).

Bankety jsou každoročně gastronomickým vrcholem akce. U stolu pro 10 hostů jsou přítomni 1-2 zástupci domu, jehož vína celé menu doprovází.  Každý z pěti chodů je doprovázen pečlivě zvoleným typem champagne – od non vintage brut přes ročníkové, blanc de blancs i blanc de noirs až po prestige cuveé daného domu.

Zajímavou akcí je bezpochyby zahajovací degustace festivalu – Champagne DeVenoge Zero Brut 1983, která se uskuteční v neděli 4. listopadu od 18:00 hodin v Ellory Café Praha (Štefánikova 51, Praha 5). Milovníci lahodného moku okusí zcela raritní champagne, které leželo 20 let na kvasinkách! Non dosage champagne po 35 letech bude jistě unikátním zážitkem. Také tradiční snídaně s lanýži v sobotu 10. listopadu na půdě francouzského velvyslanectví potěší i ty nejnáročnější gurmety – vždyť zmiňované lanýže jsou sbírány přímo pro Grand Jour de Champagne! Více informací o programu a možnost rezervace vstupenek naleznete na www.champagne-grandjour.cz a na Facebooku.
Hvězdné menu opět připraví Glenn Viel, šéfkuchař dvoumichelinské restaurace L´Oustau de Baumanière v Provence.

Jednou z nejočekávanějších událostí každého ročníku je Champagne banket připravený některou ze světových gastronomických osobností. Pro velký úspěch z loňského roku připraví i letos menu Glenn Viel, šéfkuchař kultovní restaurace L´Oustau de Baumanière v Provence, oceněné dvěma michelinskými hvězdami. Glenn Viel patří mezi nejnadanější francouzské kuchaře současnosti, jako šéfa své restaurace si ho vybral přímo majitel Jean-André Charial.
Partnery akce jsou De’Longhi, ručně stáčená minerální voda KRONDORF a Riedel.

Výběr z programu Grand Jour de Champagne 2018
 (změna programu vyhrazena)

Neděle 4. listopadu

18.00, Ellory Café Praha, Štefánikova 51, Praha 5
Champagne DeVenoge Zero Brut 1983
Ochutnejte zcela raritní champagne, které leželo 20 let na kvasinkách! Non dosage champagne po 35 letech bude unikátním zážitkem.

Pondělí 5. listopadu


• Humr, ústřice, plody moře a champagne, 19.00, Bruxx, náměstí Míru 9, Praha 2
Champagne od základních Brut a Extra Brut přes Blancs de Blancs až po Prestige Cuvée + speciální úpravy mořských plodů à la restaurace BRUXX.
• Champagne a foie gras, 19.00, Ellory Café Praha, Štefánikova 51, Praha 5
Mailly Grand Cru Magnum „Special Edition“
Unikátní láhve MAGNUM, které zůstaly původně omylem ve sklepě minimálně 17 let na kvasinkách. Od každého ze čtyř ročníků proto bylo vyrobeno různé množství od 400 do 850 lahví – 1996/ 1997/ 1999/ 2000.  Champagne doplní 4 druhy Foie Gras Artzner v různých úpravách.

Úterý 6. listopadu


Asia welcomes Champagne, 18.00, SaSaZu Restaurant, Bubenské nábřeží 306/13, Praha 7
Asijská kuchyně oplývá nezvyklými vůněmi i chutěmi. Champagne je snad nejvhodnější kombinací s jemností i výraznou chutí receptur šéfkuchaře SaSaZu.  Pět druhů champagne doplní mnohachodové večerní menu.

Středa 7. listopadu

Banket – Champagne menu Glenn Viel (**), 20.00, Francouzská restaurace Obecního domu, Praha 1
U stolu pro 10 hostů jsou přítomni 1-2 zástupci domu, jehož vína celé menu doprovází.  Každý z pěti chodů je doprovázen pečlivě zvoleným typem champagne – od non vintage brut přes ročníkové, blanc de blancs i blanc de noirs až po prestige cuveé daného domu. Bankety Grand Jour de Champagne jsou vrcholem gastronomické sezóny.

Čtvrtek 8. listopadu

• Champagne Exhibition, 13.00-19.00 Velkopřevorský palác, Praha 1

Tradiční značky velké degustace doplní řada nových domů. Budete mít možnost degustovat přibližně 30 champagne od cca 18 domů.

• DeVenoge – Dům roku 2017, 17.00, Velkopřevorský palác, Praha 1 
Bez přehánění revoluční ocenění domu v Champagne získal deVenoge – všechna jeho cuvée se pohybují mezi 91-97 body. Pod vedením zástupce domu ochutnáte: Cordon Bleu 91 b., Extra brut 92 b., Princes rosé 92 b., Princes Blanc de Noirs 93b., Louis XV 1995 97b.

• Banket – Champagne menu Glenn Viel (**), 20.00, Francouzská ambasáda, Velkopřevorské náměstí 486/2 Praha 1 
U stolu pro 10 hostů jsou přítomni 1-2 zástupci domu, jehož vína celé menu doprovází.  Každý z pěti chodů je doprovázen pečlivě zvoleným typem champagne – od non vintage brut přes ročníkové, blanc de blancs i blanc de noirs až po prestige cuvée daného domu.  Bankety Grand Jour de Champagne jsou vrcholem gastronomické sezóny.

Pátek 9. listopadu

Salon/Delamotte, 17.00, Apartmán Bellevue, V Celnici 10, 110 00 Praha 1 (6.patro v pasáži MIllenium)
Jeden z vrcholů Grand Jour. Salon je řazen do tzv. Svaté trojice spolu s Ch.Petrus a Romanné Conti. Delamotte je sesterský dům, který tvoří stejný tým i enolog. Budeme mít možnost porovnat obě provedení autora ve dvojicích ročníků: Salon a Delamotte 1983/ 1999/ 2002.

• První langusty na Vltavě, 19.00, Vltava a její břehy
Člun a champagne, langusty a humři…Přistaneme na několika místech pražských břehů Vltavy, kde v atmosféře večerní řeky planou ohně pod kotli s vroucí vodou…

Sobota 10. listopadu

Snídaně s lanýži, 10.00 – 13.00 Francouzská ambasáda, Velkopřevorské náměstí 486/2, Praha 1
V krásné atmosféře salónu barokního paláce Francouzské ambasády servírujeme několik  druhů lanýžů sbíraných speciálně pro Grand Jour. Pětichodové lanýžové menu v kombinaci s elegantním champagne je nepřekonatelný zážitek.
Více informací o letošní Grand Jour de Champagne najdete na www.champagne-grandjour.cz