1. Hořčík
Magnézium podmiňuje aktivitu asi tří set enzymů, je důležité pro metabolismus sacharidů, tuků i bílkovin, a hraje proto významnou roli při tvorbě a využití energie. Podle výzkumů potřebují lidé s nedostatkem hořčíku při pohybu více kyslíku a jejich srdce bije rychleji. Pak se pochopitelně cítí unavení. Abyste si minerál doplnili, dejte si mandle, lískové oříšky, celozrnné pečivo nebo luštěniny.
2. Bílkoviny
Nedostatečný příjem proteinů se projeví pocitem vyčerpání, protože tělo nemá sílu na řadu základních procesů. Bílkoviny jsou dlouhodobým zdrojem energie, na rozdíl od cukrů, které vám dodají sílu hned, ale vzpruha zase brzy vyprchá. Nejlepším zdrojem bílkovin jsou drůbeží, rybí a libové červené maso, ořechy, mléko a mléčné výrobky, vejce nebo tofu.
http://gty.im/89469614
3. Fazole
Jsou bohatým zdrojem antioxidantů, vlákniny a železa, které je pro získávání energie klíčové. Fazole sice nemají dobrou pověst kvůli tomu, že způsobují nadýmání, pokud si na ně ale budete zvykat postupně, zažívacím potížím se vyhnete. Také platí, že čím tmavší, tím lépe stravitelné.