Med není jen jeden. Podle původu rozeznáváme med nektarový, medovicový (čili lesní) a smíšený. Vzácné jednodruhové nektarové medy, získávané z květů často jenom v určitých oblastech, se pak užívají po lžičkách jako laskomina i léčivý prostředek. Ochutnejte!
Smlsněte si na italském
Každý rok na podzim rozezvučí severní a střední Itálii kaštanové festivaly. Oslavují strom, který svými květy a plody po staletí přináší lidem užitek, jak ve formě mouky, tak i v podobě kaštanového medu. Poklad plný draslíku, vápníku, železa, vitaminu C a skupiny B obsahuje více minerálů než jiné druhy medu a spolehlivě ničí zákeřné bakterie, včetně zlatého stafylokoka a Escherichii coli.
Italská rarita také zvýší pevnost a pružnost vašich cévních stěn, zlepší žilní cirkulaci a předejde křečovým žilám a hemeroidům. V gastronomii ocení tento druh ti, kdo mají rádi výrazně voňavé, ale přitom ne příliš sladké medy. Můžete jej přidat do těsta, skvělá je kombinace s lískovými oříšky. Snídaňovou lahůdkou je opečený toust namazaný ricottou a kaštanovým medem.
Medicína od protinožců
Domovem stále zeleného keře manuka je Austrálie a Nový Zéland. Místní domorodci ho nazývají „kahikatoa“ a využívají jeho terapeutické účinky. Když se květy manuky začnou otevírat, dopraví k nim auta a vrtulníky úly plné včel. Cenný a pracně získaný med se pak stáčí, kontroluje a na základě laboratorních testů označuje UMF číslem 5, 10, 15, 20 nebo 25 podle své antibakteriální aktivity.
Léčí záněty močových a dýchacích cest, střev, nosních dutin a hasí i pálení žáhy. Vyzbrojuje imunitní armádu a ničí zarputilé stafylokoky a streptokoky. Povzbuzuje srdce a pomáhá i onkologickým pacientům ke zmírnění nepříjemných projevů při ozařování.