27. listopadu 2017
Chladné dny jsou tu a v patách se jim táhnou bacily. Braňte se jim pomocí různých druhů medu. Každý umí něco jiného a jejich vůně vás zavedou do rozličných koutů světa.

Med není jen ­jeden. Podle původu rozeznáváme med nektarový, medovicový ­(čili lesní) a smíšený. Vzácné jednodruhové nektarové medy, získávané z květů často jenom v určitých oblastech, se pak užívají po lžičkách jako laskomina i léčivý ­prostředek. Ochutnejte!

Smlsněte si na italském

Každý rok na podzim rozezvučí severní a střední Itálii kaštanové festivaly. Oslavují strom, který svými květy a plody po staletí přináší ­lidem užitek, jak ve formě mouky, tak i v podobě kaštanového medu. Poklad plný draslíku, vápníku, železa, ­vitaminu C a skupiny B obsahuje více minerálů než jiné druhy medu a spolehlivě ničí zákeřné bakterie, včetně zlatého stafylokoka a Escherichii coli. Italská rarita také zvýší pevnost a pružnost vašich cévních stěn, zlepší žilní cirkulaci a předejde křečovým žilám a hemeroidům. V gastronomii ocení tento druh ti, kdo mají rádi výrazně voňavé, ale přitom ne příliš sladké medy. Můžete jej přidat do těsta, skvělá je kombinace s lískovými oříšky. Snída­ňovou lahůdkou je opečený ­toust namazaný ricottou a kaštanovým medem.

Embed from Getty Images

Medicína od protinožců

Domovem stále zeleného keře manuka je Austrálie a Nový Zéland. Místní domorodci ho nazývají „kahikatoa“ a využívají jeho terapeutické účinky. Když se květy manuky začnou otevírat, dopraví k nim auta a vrtulníky úly plné včel. Cenný a pracně získaný med se pak stáčí, kontroluje a na základě laboratorních testů označuje UMF číslem 5, 10, 15, 20 nebo 25 podle své antibakteriální aktivity. Léčí záněty močových a dýchacích cest, střev, nosních dutin a hasí i pálení žáhy. Vyzbrojuje imunitní armádu a ničí zarputilé ­stafylokoky a streptokoky. Povzbuzuje srdce a pomáhá i onkologickým pacientům ke zmírnění nepříjemných projevů při ozařování.

Gurmán z jihu Francie

Ocitnete-li se v Provence, modrofialová pole levan­dulí ucítíte až na vzdálenost třiceti kilometrů. Stejně jako pracovité včely, které do poloviny srpna shromažďují nektar na levandulový med. V tradiční provensálské medicíně jej lidé používají od středověku. Pomáhá jim zklidnit rozbouřené nervy, zbavit dýchací cesty infekcí a očistit střevní trakt od plísní. Díky jemné kvě­tinové vůni je levandulový med oblíbený při pečení sladkostí (například sušenek). Rozplyne se ovšem i na křupavých toustech ­namazaných máslem.

Pro Statečné srdce

Magickou krajinu Skotské vysočiny, po níž pobíhal ­národní hrdina William Wallace, každé léto ozdobí barevné polštáře vřesu. Ten je zdrojem jednoho z nejvzácnějších medů na světě. ­Dezinfikuje močové cesty, ledviny a přispívá k léčbě urologických zánětů. Patří i mezi vydatné pomocníky při nachlazení a chřipce.
Také v kuchyni se vřesový med umí vyznamenat. Jeho kouřové aroma naplní ­chuťové pohárky nebývalou slastí. Zvlášť když medem korunujete zvěřinu, jehněčí, kachní prsa, šunku, lososa, pstruha, zralé kozí sýry, palačinky nebo zmrzlinu. A přidáte-li lžíci hustého medu do těsta na perník, vaše dílo dostane zcela ­jinou dimenzi.

Měla byste vědět

● Stačí málo
Běžná dávka medu pro dospělého činí 3 až 4 lžičky denně, u dětí pak 1 až 2 lžičky. Pozor, alergie na med se vyskytuje zřídka, nelze ji však vyloučit.
● Slastný dotyk
Detoxikační sílu medu můžete využít i při masážích. Redukuje následky nezdravého životního stylu a zanechá sametově hladkou pokožku.
● Elixír z úlu
Z medu lze připravit i vynika­jící zdravý nápoj. Ve sklenici vlažné vody rozmíchejte čajovou lžičku medu a vypijte každé ráno nalačno. Vymete vám z organismu škodlivé mikroby.