24. října 2018
Chladné dny jsou tu a v patách se jim táhnou bacily. Braňte se jim pomocí různých druhů medu. Každý umí něco jiného a jejich vůně vás zavedou do rozličných koutů světa.

Med není jen ­jeden. Podle původu rozeznáváme med nektarový, medovicový ­(čili lesní) a smíšený. Vzácné jednodruhové nektarové medy, získávané z květů často jenom v určitých oblastech, se pak užívají po lžičkách jako laskomina i léčivý ­prostředek. Ochutnejte!

Smlsněte si na italském

Každý rok na podzim rozezvučí severní a střední Itálii kaštanové festivaly. Oslavují strom, který svými květy a plody po staletí přináší ­lidem užitek, jak ve formě mouky, tak i v podobě kaštanového medu. Poklad plný draslíku, vápníku, železa, ­vitaminu C a skupiny B obsahuje více minerálů než jiné druhy medu a spolehlivě ničí zákeřné bakterie, včetně zlatého stafylokoka a Escherichii coli.

Italská rarita také zvýší pevnost a pružnost vašich cévních stěn, zlepší žilní cirkulaci a předejde křečovým žilám a hemeroidům. V gastronomii ocení tento druh ti, kdo mají rádi výrazně voňavé, ale přitom ne příliš sladké medy. Můžete jej přidat do těsta, skvělá je kombinace s lískovými oříšky. Snída­ňovou lahůdkou je opečený ­toust namazaný ricottou a kaštanovým medem.

Medicína od protinožců

Domovem stále zeleného keře manuka je Austrálie a Nový Zéland. Místní domorodci ho nazývají „kahikatoa“ a využívají jeho terapeutické účinky. Když se květy manuky začnou otevírat, dopraví k nim auta a vrtulníky úly plné včel. Cenný a pracně získaný med se pak stáčí, kontroluje a na základě laboratorních testů označuje UMF číslem 5, 10, 15, 20 nebo 25 podle své antibakteriální aktivity.

Léčí záněty močových a dýchacích cest, střev, nosních dutin a hasí i pálení žáhy. Vyzbrojuje imunitní armádu a ničí zarputilé ­stafylokoky a streptokoky. Povzbuzuje srdce a pomáhá i onkologickým pacientům ke zmírnění nepříjemných projevů při ozařování.