A jaká jsou pravidla zdravé snídaně?
1. Se snídaní neotálejte
„Ideální je konzumovat první jídlo zhruba do hodiny od probuzení. V organismu se totiž v tuto dobu vylučuje do krve větší množství inzulinu, který pro správné fungování organismu potřebuje dodat především sacharidy. Snídáme-li příliš pozdě, máme pak tendenci toho sníst více a ke všemu roste naše chuť na sladké a tučné,“ říká výživová poradkyně Kristýna Ostratická.
2. Snídejte beze spěchu
Na snídani bychom si měli vyhradit dostatek času, snídat bychom měli v klidu, ideálně doma. Podle statistik však Češi nejdůležitějšímu jídlu dne věnují průměrně jen asi 15 minut denně a třetina lidí snídá až v práci.
Čtěte také: 10 potravin, které vám v zimě dodají energii
3. Zařaďte všechny živiny
Snídaně by měla obsahovat tzv. pomalé cukry (celozrnné pečivo, cereálie bez přidaného cukru, ovoce), bílkoviny (jogurty, sýry, tvaroh, vejce, kvalitní šunku), vlákninu (zelenina) a tuky (ořechy, avokádo, různá semínka). Naopak vyhnout bychom se měli sladkostem (koblihy, croissanty, sušenky, bílé pečivo namazané džemem) či uzeninám. Taková snídaně obsahuje příliš mnoho tuků a jednoduchých cukrů, a naopak postrádá vlákninu a bílkoviny.
Zdravá snídaně také stabilizuje hladinu cukru v krvi. Tím potlačí chuť na sladké i jiná nezdravá jídla během dopoledne, což se promítne i do našeho stravování ve zbytku dne.
4. Nezapomeňte na tekutiny
Velmi důležité jsou po ránu i tekutiny. Vhodným nápojem je neslazený čaj, čistá neperlivá voda pokojové teploty nebo zředěná ovocná či zeleninová šťáva. Jestliže jsme závislí na kofeinu a ráno bez voňavé kávy nedokážeme vstát z postele, každý šálek je dobré doplnit sklenkou vody. Nápoje s obsahem kofeinu totiž tělo odvodňují.
Bude vás zajímat: Jak správně jíst? Nad jídlem přemýšlejte a vhodně kombinujte
Náš tip: Zdravá snídaně za pár minut
I ve chvílích, kdy nestíháme, si můžeme dopřát kvalitní snídani. Zdravá snídaně® je vyvinutá nutričními specialisty a obsahuje vyváženou skladbu živin. Základní složkou je jemně mletá ovesná kaše, doplněná výběrem sušených (nesířených) plodů a kokosovým cukrem. „Ovesné vločky sou skvělým zdrojem vlákniny i vitamínů a najdete v nich i nenasycené mastné kyseliny,“ vysvětluje Kristýna Ostratická.
Zdravá snídaně® je dostupná ve 12 variantách, například mango a brusinka, švestka a fíky, jahoda a rozinky, vlašský ořech a datle apod. Směs stačí zalít vroucí vodou nebo mlékem, zamíchat, nechat 2 minuty stát a o zdravou snídani je postaráno.