Umí nás zahřát
Štiplavá pálivá chuť zázvoru má na svědomí zahřívání našeho těla, což v podzimních plískanicích rozhodně hodí.
Je vitaminovou bombou
Zázvor obsahuje vitamíny A, B, C a E, což už je samo o sobě skvělá kombinace. Kromě toho se ale pyšní i obsahem zdraví prospěšných minerálů jako je hořčík, sodík, draslík. Prostě bomba.
Má antibakteriální účinky
Zázvor si umí poradit i se záněty, má totiž antibakteriální účinky. Čili zatočí třeba s bolestí v krku.
Má pozitivní vliv na zažívání
Zázvor si poradí i se zažíváním. Pomáhá při trávicích obtížích, bojuje s nadýmáním a pomůže zklidnit žaludek při zvracení. Prostě chrání trávicí ústrojí. Takový malý zázrak.
Umí zatočit s bolestí
Trápí vás bolesti hlavy nebo dokonce nepříjemné migrény? Zkuste právě zázvor. Obsahuje totiž látku gingerol, která působí proti migréně.
Jak zázvor konzumovat? Nejčastěji čerstvý, oblíbené jsou také nápoje (čaj, ale také zázvorové pivo nebo limonáda) nebo se používá jako koření. Dostupný je i jako potravinový doplněk, třeba sirup nebo tabletky. Ale pozor, všeho moc škodí, takže i se zázvorem opatrně. Denně byste neměly sníst víc než 4 gramy čerstvého zázvoru!
Čtěte také: Zázvorem proti nadváze