26. prosince 2017
Thajské, nebo italské jídlo? Kapučíno, nebo latté? Ofinu, nebo sestříhané prameny? Každý den rozhodujete o tolika věcech, až na vás padá únava. Michaela Klevisová zjišťovala, jak z toho ven.

Nedávno mi kamarádka doporučila vegetariánské bistro. Mají obrovské množství salátů, dušenou zeleninu na mnoho způsobů, jarní závitky, luštěniny, těstoviny, tofu… Celou jednu stěnu pokrývají fotky jídel, která si můžete objednat. Všechno vypadá úžasně. Co si ale vybrat? Fronta přede mnou se rychle zmenšovala a já pořád netušila, na co mám největší chuť. Za chvíli přijdu na řadu. Musím se rozhodnout. Bleskově! I když šlo jenom o oběd, znervózněla jsem. A jak jsem se blížila ke kase, byla jsem si čím dál míň jistá, co vlastně chci. Tofu burger, dušený lilek, nebo salát z čerstvého špenátu?

Nakonec mě nutnost vybrat si z tolika lákavých nabídek tak znechutila, že jsem požádala o to nejnudnější: vegetariánskou pizzu s hráškem a kukuřicí! Když jsem ji pak do sebe soukala, nechápala jsem, proč jsem si neřekla o něco zajímavějšího. Možnost volby mě totálně vykolejila. A není to nic neobvyklého. Odborníci na duši upozorňují, že čím pestřejší máte výběr, tím míň jste akční. I pojišťovací agenti a realitní makléři vědí, že když klientovi nastíní moře variant, dotyčný znejistí a v hrůze, že by mohl udělat chybu, si raději nezvolí vůbec nic. Pokud jim ale doporučí jen dvě nebo tři věci, existuje velká šance, že si se zákazníkem nakonec plácnou.

Proč naše hlava nese svobodu rozhodování tak těžce? A můžete nějak zařídit, aby se vaše mozkové závity příště nezavařily a ze záplavy možností vypíchly tu správnou?