Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Majitelé cukrárny nesmí být z cukru!

  10:09aktualizováno  25. března 2019 16:22
Říká Lukáš Otys, milovník makronek a spoluvlastník francouzské cukrárny Saint Tropez v Praze.

Saint Tropez si jako jedna z mála cukráren na tu francouzskou nehraje, ona jí skutečně je. S rodinou Nosálových a Lukášem Otysem ji založili rodilí Francouzi, manželé Musso, receptury jsou samozřejmě francouzské a také spousta surovin, které se v cukrárně každodenně používají, jsou značeny vlaječkou země galského kohouta. A šéfcukrář? „I need more kastanove pyre, s'il vous plait!“ Marc le Breton je Francouz jak poleno, nebo francouzský buche, chcete-li.

A jaké to je vést podnik, který si už od svého otevření před 9 lety drží ten nejvyšší možný standard? „Mít cukrárnu, která už před lety získala titul nejlepší v Praze, je výzva“, říká Lukáš. „Výzvy mě ale posouvají dál, a to jak v osobním životě, tak v podnikání. Ona ta práce na sladkém totiž nemusí být nutně vždy sladká.“


Jak jste se stal spolumajitelem cukrárny takového formátu, Vaše zaměření je jiné, pokud se nepletu?


Máte pravdu, jsem obchodník, tedy abych byl úplně přesný, mediální konzultant. Ale právě proto, že jsem už od mládí nezmar s podnikavým duchem, tak jsem vymýšlel různé projekty. Když jsem se pak v 23 letech potkal s kamarádem Jirkou Nosálem, který chtěl založit nejlepší cukrárnu v republice, věděl jsem, že je to to pravé. Defacto poté, co jsem ochutnal dortík, který mi Jirka připravil jako rázný argument ke spolupráci. Byl to úžasný zážitek, stejně jako většina toho, co vyzkoušíte poprvé.

Začít podnikat v neznámém oboru ale musí být velmi těžké?


Těžké to bylo a také pořád je. Stále narážíme na věci, které neznáme, na věci, které můžeme udělat ještě líp, ale to, že neusínáme na vavřínech ani na čokoládě z nás dělá špičku ve svém oboru.

Co je na vašem podnikání, řekl byste, to nejobtížnější?


Najít lidi, kteří budou za váš projekt dýchat. Obklopit se profíky je základ, ať už děláte v médiích nebo v gastronomii. My se naše zaměstnance snažíme pořád motivovat. Někdy je to snadné, protože si lidé váží přátelského prostředí, které se jim snažíme nabídnout, a někdy je to boj s větrnými mlýny. V posledních letech jsme také zjistili, že je velmi těžké najít vyhovující prostor pro výrobnu a cukrárnu v jednom.

Takže se plánujete z pasáže U Nováků přestěhovat?


Spíše uvažujeme o expanzi. Otevření dalších cukráren. Zda to bude budoucnost blízká nebo horizont pár let, vám zatím ještě nedokážu říct. Řídím se často mottem, že není čas na hrdinství, takže budu rád, když otevřeme další pobočku brzy.

Jak se cukrárna potýká s neustálým nárůstem cen?


Také my musíme zdražovat, to je jasné. Jsou jen dvě cesty, kterými se v tomto případě můžeme vydat. Jít nepatrně nahoru s cenou nebo snížit kvalitu surovin, které používáme. To druhé je pro nás naprosto neakceptovatelné. Z vysoké kvality prostě neuhneme. Máme prosklenou výrobnu, takže zákazník vidí, kolik práce dá vyrobit jeden dortík (někdy by tam musel koukat třeba i tři dny) a jaké suroviny používáme, takže kontrola toho, co děláme je v přímém přenosu.

Prosklená výrobna – to je skvělé! Čím je ještě cukrárna Saint Tropez výjimečná?


Kromě surovin, o kterých jsme mluvili, tak určitě receptury. Máme dezerty nejen francouzské, ale také české z období první republiky. Báječné originály z doby dědečka mého kolegy, pana Nosála. Kupříkladu Masarykův pohár, který je také naším signature dezertem! Ten si oblíbil dokonce v roce 1934 pan prezident Masaryk, kdy ho poprvé ochutnal. Na jeho receptuře jsme nic neměnili, takže i v současnosti můžeme cítit první republiku, alespoň prostřednictvím dortíku.

Který dortík byste mi, jako mlsné ženě doporučil?


Záleží na tom, co máte ráda, chodí k nám ženy na dezerty hutné, čokoládové, ale i na ty v „lehčím“ provedení jako skvělý čokoládový mousse nebo bezlepkové makronky. Ale tetelí se u nás i chlapi.

A co je Vaším favoritem?


Já miluju makronky! Snad všechny druhy! A pak čokoládové dortíky – Tres chocolates... Masarykův pohár ale taky jednou za čas potřebuju.

Musí být skoro až strašné být celý den na místě, kde jsou taková lákadla?


Však to na mě jde taky vidět. Upřímně by bylo asi divné, kdyby majitel cukrárny byl atlet. ? Snažím se běhat a jíst zdravě, ale sladkému, alespoň jednou za den, nebo několikrát za týden, prostě neodolám! Žijeme přeci jen jednou.

PR ČLÁNEK

  • Nejčtenější

Není sako jako sako. Sáhněte s klidem po barvách a nových materiálech

Není kabát jako kabát a není sako jako sako. Hravé jarní modely využijete až do podzimu, tak ne nebojte a nějaký si v...

Horoskop pro každé znamení na 17. týden roku 2024

Apríl se pomalu blíží ke svému konci, jaké dny nás čekají podle hvězd, než přijde zamilovaný máj? Raci, rozhodli jste...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zpomalte stárnutí své pleti. Tyto účinné látky vám s tím pomůžou

Stárnutí je přirozenou součástí života a dříve či později dostihne všechny. Někdy je ale možné jeho projevy zmírnit a...

Vztah s kolouškem ženám svědčí. S mladším mužem rozkvetou a ožijí

Vztahy starších žen s mladšími muži byly dřív tabu. I když existovaly, nemluvilo se o nich. Dnes je pěstuje stále více...

Usedněte na kolo. Dojedete si pro zdraví, fyzičku i lepší náladu

Rekreační cyklistika patří mezi oblíbené sporty. Mnozí lidé vyrážejí na kole na výlety, někteří na něm jezdí do práce...

Usedněte na kolo. Dojedete si pro zdraví, fyzičku i lepší náladu

Rekreační cyklistika patří mezi oblíbené sporty. Mnozí lidé vyrážejí na kole na výlety, někteří na něm jezdí do práce...

Teď už se to povede: špatných návyků se můžete zbavit za měsíc

Neobejdete se ráno bez šálku espressa a každý oběd musíte zakončit sladkou tečkou? Nebo vás trápí jiné nešvary, které...

Psycholožka: Sny má každý. Někdo si je nepamatuje a málokdo jim rozumí

Není to jen o tom, že se vám něco zdá. Sny odrážejí vaši duši i životní období, v němž se nacházíte. Dokážou pomoci i...

Žijte udržitelně. Máme pár tipů, jak snadno chránit naši planetu

Když se řekne domov, většina z nás si vybaví místo, kam se rádi vracíme, kde se cítíme v bezpečí a o něž bychom...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...