Jíst doma? To by byla teď, kdy máme nejdelší dny v roce, obrovská škoda. Navíc grilování je u nás čím dál populárnější, tak proč ho také nezkusit?
Inspirovat by vás mohla třeba právě zpěvačka Klára Vytisková, která v Úněticích, kde bydlí, griluje téměř každý večer, a tek tuhle svou zálibu dovedla již téměř k dokonalosti. „Máme tři druhy grilovaček. Většinou grilujeme s kamarády, kteří přijdou pochopitelně i s dětmi, takže je nás spousta. Rozděláme oheň na zahradě, děti lítají kolem a my kromě grilování stíháme třeba i badminton. Grilujeme i s rodinou, to se potom usadíme k velkému stolu a dlouze jíme a povídáme. A nebo se sejdeme s kamarádkami, sedneme si na terasu, dáme si drink, salát a samozřejmě i nějaký steak,“ pochvaluje si Klára.
Díky tomu, že je u nich doma grilování téměř na denním pořádku, má Klára v zásobě spoustu skvělých receptů. A ráda potvrzuje pravidlo, že v jednoduchosti je síla: „Nedávno nám kamarád Matyáš dělal skvělý hovězí steak ze super farmářského masa. Na gril položil neochucené plátky masa, a teprv potom je obalil ve směsi olivového oleje, soli, petrželky, česneku a limety.“
Dáváte před hovězím masem přednost kuřecímu? V tom případě má pro vás Klára další svůj oblíbený recept:
Kuřecí prsa a paličky glazované ciderem
Ingredience
1 kg kuřecí prsa či paličky
Olivový olej
Sušený česnek
Sůl
Pepř
2 lžíce Dijonská hořčice
1 dcl Strongbow Apple
Čerstvý tymián
Postup
Na plátky nakrájená a jemně naklepaná kuřecí prsa naložíme do směsi česneku, soli, pepře, cideru a hořčice. Zalijeme olivovým olejem a necháme alespoň několik hodin před samotným grilováním uležet v lednici. Při pokládání na gril na každý kousek masa přidáme snítku či dvě čerstvého tymiánu a necháme opékat z obou stran zhruba 10 minut, než maso dočista nezkřehne. Podáváme nejlépe se zeleninovým salátem a celozrnným pečivem.