25. září 2017
Až zjistíte, co všechno umí a jak vám pomůže, tuhle košťálovinu si prostě zamilujete. A nevyhodíte ani listy – i ty se dají zužitkovat!

Taky vám babička okrajovala od jara do podzimu kedlubnu a vy jste ji chroupala při každé cestě ven za kamarády? A co teď, stále jsou na vašem jídelníčku, nebo už jste na ně zapomněla?

Desatero kedlubnových plusů:

* obsažený biotin zlepšuje kvalitu pleti i vlasů
* vláknina snižuje hladinu cholesterolu
* inositol je dobrý na soustředění a funguje proti stresu
* cholagogum urychluje vyprazdňování žlučníku a pomáhá lepšímu trávení
* vysoký obsah vitamínu C, E, B, karotenu
* obsahuje vzácný vitamín K, který pomáhá mírnit menstruaci
* pomáhá proti únavě a infekcím
* obsahuje také kyselinu nikotinovou, listovou, kyselinu panthothenovou, vápník, hořčík, fosfor, sodík, železo, selen a zinek
* košťáloviny pomáhají v boji s rakovinou
* jsou vhodné pro alergiky a mají málo kalorií

Využívejte i mladých listů kedluben. Mají o dost více vitamínu C než bulvy. Přimíchejte je třeba do salátu!