25. října 2018
Díky své lahodné chuti se kaki hodí do celé řady jídel. Vyzkoušet ho můžete na sladko či na slano, chutnat bude v obou případech.

Oranžové ovoce kaki Persimon Bouquet se na českých stolech neobjevuje moc dlouho, má však už řadu nadšených fanoušků. Sladké zdravé plody bez pecek rostou na prosluněných svazích kolem španělské Valencie. U nás je koupíte od konce října, cena se pohybuje od 8 do 18 Kč za kus. Více informací na www.nejkaki.cz.

Můžete ho jíst nakrájené, není nutné ho ani loupat, stačí omýt. Nebo z něj můžete připravit lahodné speciality:

Buchtičky s kaki pyré

Ingredience
na pyré:
4 velké kaki Persimon Bouquet, nakrájené na klínky
65 g pískového cukru
2 lžíce čerstvě vymačkané citrónové šťávy
1 polévkovou lžíci hladké mouky
¼ lžičky skořice
⅛ lžičky muškátového oříšku

na těsto na bochánky:
300 g polohrubé mouky
2 lžičky prášku do pečiva
½ lžičky soli
115 g másla
170 ml zakysané smetany

zakysaná smetana na potření
hnědý cukr
vanilková zmrzlina /šlehačka na servírování

Postup:
Předehřejte troubu na 190 °C. Všechny ingredience na kaki pyré vložte do kastrůlku a pozvolna vařte 5 minut, dokud kaki nezměkne. Odstavte kastrůlek a směs rozmixujte do hladkého pyré. Mouku, prášek do pečiva, sůl a máslo zpracujte ve směs, do které po chvíli přidejte smetanu. Z těsta vyválejte váleček, nakrájejte z něj 9 či 10 kusů a vytvarujte do čtverečků. Kaki pyré dejte do pekáčku a navrch položte čtverečky. Bochánky potřete smetanou a posypte hnědým cukrem. Pečte po dobu 40 až 50 minut, dokud nezezlátnou. Servírovat můžete s vanilkovou zmrzlinou či šlehačkou.

Zapečený chléb s kozím sýrem a kaki

1 kaki Persimon Bouquet, nakrájené na tenké plátky
4 krajíce chleba
2 lžíce celozrnné hořčice
4 plátky prosciutta
2 malé hrstky čerstvé rukoly
kozí sýr, množství záleží na Vaší chuti
1 lžíce másla na grilování

Postup:
Potřete hořčicí krajíce chleba. Na 2 plátky dejte prosciutto, plátky kaki, hrst rukoly a kozí sýr. Vytvořte sendvič a v pánvi zahřejte máslo. Grilujte, dokud se sýr neroztaví a chléb se neopeče dozlatova.

 

K