Oranžové ovoce kaki Persimon Bouquet se na českých stolech neobjevuje moc dlouho, má však už řadu nadšených fanoušků. Sladké zdravé plody bez pecek rostou na prosluněných svazích kolem španělské Valencie. U nás je koupíte od konce října, cena se pohybuje od 8 do 18 Kč za kus. Více informací na www.nejkaki.cz.
Můžete ho jíst nakrájené, není nutné ho ani loupat, stačí omýt. Nebo z něj můžete připravit lahodné speciality:
Buchtičky s kaki pyré
Ingredience
na pyré:
4 velké kaki Persimon Bouquet, nakrájené na klínky
65 g pískového cukru
2 lžíce čerstvě vymačkané citrónové šťávy
1 polévkovou lžíci hladké mouky
1 lžičky skořice
? lžičky muškátového oříšku
na těsto na bochánky:
300 g polohrubé mouky
2 lžičky prášku do pečiva
1 lžičky soli
115 g másla
170 ml zakysané smetany
zakysaná smetana na potření
hnědý cukr
vanilková zmrzlina /šlehačka na servírování
Postup:
Předehřejte troubu na 190 °C. Všechny ingredience na kaki pyré vložte do kastrůlku a pozvolna vařte 5 minut, dokud kaki nezměkne. Odstavte kastrůlek a směs rozmixujte do hladkého pyré. Mouku, prášek do pečiva, sůl a máslo zpracujte ve směs, do které po chvíli přidejte smetanu. Z těsta vyválejte váleček, nakrájejte z něj 9 či 10 kusů a vytvarujte do čtverečků. Kaki pyré dejte do pekáčku a navrch položte čtverečky. Bochánky potřete smetanou a posypte hnědým cukrem. Pečte po dobu 40 až 50 minut, dokud nezezlátnou. Servírovat můžete s vanilkovou zmrzlinou či šlehačkou.
Zapečený chléb s kozím sýrem a kaki
1 kaki Persimon Bouquet, nakrájené na tenké plátky
4 krajíce chleba
2 lžíce celozrnné hořčice
4 plátky prosciutta
2 malé hrstky čerstvé rukoly
kozí sýr, množství záleží na Vaší chuti
1 lžíce másla na grilování
Postup:
Potřete hořčicí krajíce chleba. Na 2 plátky dejte prosciutto, plátky kaki, hrst rukoly a kozí sýr. Vytvořte sendvič a v pánvi zahřejte máslo. Grilujte, dokud se sýr neroztaví a chléb se neopeče dozlatova.
K