Na to, abyste setřásla únavu, která s počátkem jara doléhá na každého bez výjimky, potřebujete dodat tělu pořádnou dávku vitaminů C, B, D a minerálů, jako je hořčík, draslík, jód a železo. Ve kterých potravinách tohle všechno najdete?
1. Doplňte „céčko“
Vitamin C vám pomůže zrestartovat unavený organismus. Nejvíce ho obsahuje čerstvá zelenina, například petrželová nať, růžičková kapusta, květák, brambory a brokolice. Ale pozor: Tepelnou úpravou se vitamin C ničí. To je důvod, proč odborníci doporučují zeleninu vařit na páře dokřupava. Brokolici a květáku stačí dvě minuty, mrkev je hotová za pět, brambory ve slupce za deset minut. Jste spíše na ovoce? Vsaďte na kiwi. Jeden plod pokryje potřebnou denní dávku vitaminu C.
2. Banánová vzpruha
Potřebujete rychlý doping? Sáhněte po banánu. Je bohatý na snadno stravitelné přírodní cukry, které okamžitě dodají energii. Banány jsou navíc skvělým zdrojem draslíku, jenž působí proti únavě, zlepšuje koncentraci, snižuje krevní tlak a navozuje pocit pohody. Při nákupu tropického ovoce se vyhněte zeleným plodům, jsou špatně stravitelné a způsobují plynatost.
http://gty.im/870222702
3. Oves: lék na duši
Vaši skleslou kondici povzbudí porce ovesných vloček. V obilovinách je totiž ukryta spousta prospěšných látek – vitaminů E a B, vápníku, draslíku a hořčíku. Poslední vědecké výzkumy sice prokázaly, že ovesné vločky nepatří zrovna mezi dobíječe energie, ale díky svému složení působí dobře na psychiku. Například podporují paměť, zlepšují náladu a snižují únavu. Dopřejte si každé ráno müsli s jogurtem nebo ovesnou kaši.
4. Železo do zásoby
Věděla jste, že pocity slabosti a vyčerpání mohou úzce souviset s nízkou hladinou železa? Preventivně proto zařaďte do jídelníčku luštěniny (hlavně čočku, hrách, cizrnu a sóju), červené maso (hovězí, játra, drůbky). Železo najdete i v piniových oříšcích, rozinkách, sušených meruňkách a dýňových, sezamových nebo slunečnicových semínkách.
5. Jód proti únavě
Nezapomeňte do svého jídelníčku zakomponovat i potraviny s vysokým obsahem jódu. Nejnovější statistiky totiž prokázaly, že tento minerál Češkám zoufale chybí. Patříte mezi ně? Příznakem bývá setrvalá únava, deprese, suchá kůže a zácpa. Jód přitom můžete dodat tělu celkem jednoduše – stačí, když si dvakrát týdně dopřejete k jídlu jakoukoli mořskou rybu (makrelu, lososa nebo tresku). Zdrojem jódu jsou i běžně dostupné potraviny, například neloupané brambory, vejce nebo bílé fazole. Měla byste ale vědět, že vstřebávání tohoto minerálu do organismu narušují burské oříšky, kapustová zelenina a nitráty obsažené v uzeninách. Snažte se je proto konzumovat jen v omezeném množství.
http://gty.im/542612992