V roce 2017 byla spotřeba avokáda dokonce o téměř 20% vyšší než rok předtím. Poptávku zvyšuje hlavně změna ve stravovacích návycích Čechů a kreativní kulinářské využití této plodiny.
K rostoucímu zájmu o avokádo přispívá podle Tomáše Pětivokého z portálu Kaloricketabulky.cz změna stravovacích návyků, osvěta v oblasti stravování a stále se rozšiřující nabídka receptů, ve kterých avokádo figuruje. „Avokádo je z hlediska spotřeby skokanem roku. Prozatím se sice nevyrovná tradičním druhům ovoce, jako jsou banány, pomeranče a mandarinky, jeho obliba ale raketově roste,“ uvádí Tomáš Pětivoký. Vlna zájmu o zdravé potraviny, mezi které avokádo jednoznačně patří, je celosvětovým trendem.
Z průzkumu dále vyplývá, že Češi konzumují avokádo nejčastěji syrové, používají ho ale i v různých pokrmech. „Je pozoruhodné, jakým způsobem dokážou Češi avokádo v kuchyni využívat. Mezi nejoblíbenější recepty, které už lze považovat za stálice tuzemské kuchyně, patří pomazánka z avokáda, sushi maki s avokádem a dresink guacamole. Čím dál běžnější jsou ale i kreativnější varianty jako banánovo-avokádový pudink, avokádové brownies nebo avokádová omáčka na těstoviny,“ dodává Tomáš Pětivoký.
Avokádo a jeho zdravý tuk
K avokádu nás nepřitahuje pouze chuť, ale také obsah zdraví prospěšných složek. Od ostatních druhů ovoce se liší vysokým podílem tuku (15–23%), a zároveň minimem fruktózy, která se v ovoci běžně vyskytuje. „Tuk obsažený v avokádu je jeho největším benefitem. Je jedním z nejbohatších rostlinných zdrojů omega 3 mastných kyselin, které rozšiřují cévy, působí protizánětlivě, zlepšují paměť a pomáhají při psychických problémech. Zatímco dříve byl tuk považován za nežádoucí a zelenou na jídelníčku dostávaly potraviny s označením „light“, dnes je celosvětovým trendem vyvážená strava bohatá právě na zdravé tuky,“ uvádí výživová poradkyně Cecílie Jílková, jejíž vzorové jídelníčky jsou k dispozici v placené verzi Kalorických tabulek.