21. prosince 2017
Rybí polévka, smažený kapr, bramborový salát a cukroví nesmí chybět na žádné tradiční štědrovečerní hostině. Na sváteční tabuli by pak určitě nemělo chybět ani lahodné víno

Jaké si však máme k slavnostní večeři vybrat? Poradí nám David Král, dvojnásobný mistr České republiky v sommelierství.

Skvělé štědrovečerní menu si zaslouží doplnit sklenkou lahodného vína či sektu, které povýší jinak tradiční kombinaci rybí polévky, obligátního smaženého kapříka a cukroví na mimořádný gurmánský zážitek. „Vánoční setkání s rodinou a přáteli je vhodné začít aperitivem v podobě sklenky suchého sektu kategorie extra brut nebo brut,“ doporučuje David Král, hlavní sommelier značky Bohemia Sekt.

„Ke klasické rybí polévce bych doporučil vína odrůd Veltlínské zelené nebo Ryzlink vlašský, například z Habánských sklepů, ke smaženému kaprovi pak vína odrůd Ryzlink rýnský či Rulandské bílé. Na mém stole v takovém případě nechybí Víno Mikulov Sommelier Club. Vánoční menu ale můžeme skvěle kombinovat i se sekty,“ upozorňuje. K rybí polévce David Král doporučuje spíše sušší šumivá vína kategorie extra brut.

„Ke smaženému kaprovi si vždy rád dám Bohemia Sekt Prestige brut, elegantní sekt postavený na odrůdách Rulandské bílé, Ryzlink rýnský a Ryzlink vlašský,“ prozrazuje David Král. „Jeho kyselinka spolu s alkoholem pomáhá v těle odbourávat tuk z ryby, sekt tak tělu pomáhá jídlo zpracovat,“ vysvětluje.

Šumivá vína se však skvěle hodí i k dezertům, je však nutné zajímat se, v jaké kondici jsou. „K cukroví a sladkému obecně se hodí polosuché a sladké sekty, které mají vyšší obsah cukru, a proto se hezky doplňují,“ radí David Král. „Může jít třeba o bílou či červenou variantu Bohemia Sektu demi sec nebo Bohemia Sekt Prestige demi sec. U vín bych zvolil ta v kategoriích výběr z hroznů, ledová či slámová,“ dodává.

Jaké víno si dát ke štědrovečerní večeři? Podívejte se na naše tipy: